Отпушиха „Витиня”, без ограничения в тунела

Ремонтират още 15 километра от пътя Русе - Бяла

Започват обсъждания за магистралата „Русе - Търново“

Край на ограниченията на движението през най-дългия тунел у нас - “Витиня” на магистрала “Хемус”, обявиха от Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ). Движението в двете тръби на ремонтирания тунел бе пуснато в 12, 00 часа вчера. Обновената тръба за София е с ново осветление и системи за видеонаблюдение и пожароизвестяване.

Както “Труд” писа, ремонтът в тръбата за София започна преди два месеца, веднага след като бе пуснат трафикът в другата тръба за Варна и до вчера потокът от коли преминаваше двупосочно в нея, което създаваше тапи през почивните и празничните дни.

“Тръбата за София вече е с енергоефективно LED осветление. Монтирани са 354 осветителни тела. Съоръжението е с нова електроснабдителна система, видеонаблюдение, пожароизвестителна и оповестителна система”, уточниха от АПИ. Изпълнител на ремонта е “Автомагистрали” ЕАД.

От пътната агенция обявиха и друга важна новина за шофьорите – утре от 10 ч. до 16 ч. ще бъде спряно движението в тръбата за Варна за “изпитвания на носимоспособността на мостовото съоръжение веднага след тунел “Витиня”, което също бе ремонтирано през последните месеци”. Трафикът ще бъде пренасочен двупосочно в тръбата за София. Тежките камиони над 10 тона продължват да преминават по обходен път I-1 Ботевград – София.

Междувременно строителният министър Николай Нанков обяви в Русе, че от 28 ноември започват обществените обсъждания на процедурата по оценка на въздействието върху околната среда на проекта за магистралата Русе – Бяла – Велико Търново. В Русе такова ще се състои на 1 декември, а всички ще се проведат в рамките на две седмици. Нанков коментира още, че физическото изпълнение на извършващия се в момента ремонт на близо 10-километровия участък на Беленския баир от пътя Русе – Бяла вече е над 50%. Той коментира още, че догодина ще бъдат рехабилитирани още поне 15 км от пътя Русе – Бяла.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес