“Отрова” срещу чужденците на Острова

Престъпленията от омраза във Великобритания се увеличават

Престъпления от омраза ("hate crime") във Великобритания наричат онези деяния, които са породени от враждебност или предразсъдъци спрямо етническия произход, религията, пола, сексуалната ориентация или наличието на някакъв недъг у човека.

Официалните статистики сочат, че броят на престъпленията от омраза значително се е увеличил през последните години. Според вътрешното министерство, между 1 април 2015 и 31 март 2016 те са нараснали с 19% спрямо същия период година по-рано. 

След референдума за напускане на ЕС става по-зле. Огромно нарастване на престъпленията срещу етнически малцинства и чужденци бе регистрирано непосредствено  преди и след референдума миналият юни. Според наблюдатели на ООН това се дължи основно на „разединяващата, антимигрантска и ксенофобска реторика" на привържениците на Брекзита, както и на предимно отрицателния образ, който британските медии рисуват на етническите малцинства, имигрантите, кандидатите за убежище и бежанците.

В свой доклад парламентарна комисия с представители на различни партии обвини правителството в Лондон, че по време на дебатите за Брекзита съзнателно е подклаждало „отровни" настроения срещу мигрантите. 62% от всички мигранти от второ поколение – т.е. такива, което са родени във Великобритания – имат усещането, че след референдума Великобритания е станала по-нетолерантна, се казва още в доклада.

Говорител на Комисията по проблемите на равноправието и човешките права заяви: „Расизмът и омразата нямат място в съвременна Великобритания. Нуждаем се от по-сурови наказания, за да сплашваме извършителите. Трябва и по-добре да вникваме в онова, което предизвиква престъпленията на омразата, за да можем да ги осуетяваме. Нуждаем се и от сигурни доказателства, че тези стратегии ще се окажат ефикасни".

(Със съкращения)

Коментари

Задължително поле