Отровителите на Скрипал го шпионирали в Чехия през 2014 г.

Двамата руснаци, заподозрени от Лондон в опит за отравянето на Сергей Скрипал, са посетили през 2014 г. Чехия, по времето, когато там е бил и бившият руски двоен агент, съобщи днес чешкото обществено радио "Радиожурнал". "Руснаците изглежда са създали оперативна група, която е следяла Скрипал много преди опита за убийство", посочи радиото, цитирайки "заслужаващ доверие източник от тайните служби.

Според разследващият сайт "Белингкет" двамата мъже в центъра на вниманието на Лондон, са идентифицирани като Александър Мишкин - лекар, работещ за руското военно разузнаване ГРУ, и офицерът от същата служба Анатолий Чепига.

Мишкин е работел под фалшивото име Александър Петров, а Чепига - с псевдонима Руслан Боширов. Според цитирания от радиото източник Мишкин е пребивавал от 13 до 16 октомври 2014 г. в хотел в град Острава, след което заминал за Прага, а Анатолий Чепига пристигнал в чешката столица на 11 октомври същата година, под името Руслан Боширов.

"За съжаление не знаем на коя дата те са напуснали Чехия", каза за АФП разследващият журналист от "Радиожурнал" Янек Кроупа, който се занимава с аферата.

Източникът на радиото посочва, че Скрипал е бил в Чехия през втората половина на октомври 2014 г., за да помогне на местните служби да идентифицират предполагаемите руски шпиони в страната.

 

Коментари

Задължително поле