От диетичните напитки се дебелее

Диетичните напитки нямат захар, но подсладителите са още по-коварни.

На мода е кокосовата вода

Подсладителите са вълци в овчи кожи, доказват нови проучвания. Международното научно списание Nature публикува резултатите от експерименти на учени от института Wisemann (Израел). Те търсят отговор на въпроса може ли газираните напитки с подсладители, които обикновено се продават с етикета „диетични“, да се смятат за подходящи за отслабване или изкуствените заместители на захарта само се преструват на наши приятели.

„Нашите данни сочат, че подсладителите в диетичните напитки предизвикват епидемия (на затлъстяване – бел.ред.), въпреки че са измислени, за да се борят с нея“, се казва в статията на Nature. Как е възможно? Много известни диетолози официално позволяват на последователите на тяхната хранителна система да пият напитки с подсладители, които може да не допринасят за загуба на тегло, но на теория не трябва да й пречат.

Не всичко е толкова просто. Както са установили израелските учени, заместителите на захарта са по-коварни. Като сложни химикали те трансформират чревния микробиом (популацията от бактерии, които го обитават), като пряко засягат процеса на смилане на храната и метаболизма. В същото време принципите на усвояване на прости въглехидрати от тялото се променят и рискът от метаболитни нарушения, наднормено тегло и дори диабет се увеличава многократно. Любопитно е, че различни подсладители (в експериментите са използвани най-достъпните и често срещани като захарин, аспартам и др.), с огромна разлика в химичните си формули, показват същия ефект.

„Не вярваме, че от получените данни могат да се направят твърди заключения относно употребата и дозировката на подсладителите - казва д-р Еран Сегал, един от авторите на публикацията в Nature. - Но това, което е ясно е, че изкуствените подсладители, които са изключително широко използвани днес, трябва да бъдат внимателно проучени. И бих искал да подчертая специално: никоя подсладена напитка не може да бъде от полза за нашето здраве.“

Диетолози посочват напитките, които наистина помагат на отслабването. На първо място това е обикновената негазирана вода. Без вода е невъзможен нормалният обмен на веществата, а в процесите на възстановяване и изграждане на нови клетки тя е не по-малко важна от аминокиселините. Често срещана грешка при отслабване е смесването на чувството за жажда и глад. Най-лесно неудържимото желание да дъвчете нещо се „лекува“ с чаша вода. На този принцип се основава известната „диета за мързеливи“.

Важно: пийте през деня най-малко 1,5 литра чиста вода на малки порции(приблизително 30 мл). Тя трябва да е със стайна температура или хладка - студената се евакуира от тялото по-бързо, без да има време за усвояването ѝ.

Вода с джинджифил и лимон действа добре на фигурата. Джинджифилът е може би най-популярната добавка към домашно приготвените напитки за отслабване. Той е сравнително евтин, достъпен по всяко време на годината и, най-важното, има минимум противопоказания. Ароматният лют корен ускорява метаболизма, притъпява чувството на глад и подобрява храносмилането, а също така стимулира мозъчния кръвоток и потиска производството на кортизол, хормон, който ръководи натрупването на мастни запаси. Чест спътник на джинджифила, лимонът е не само богат на витамин С, но има жлъчегонен и диуретичен ефект, помагайки за ефективното „прочистване“ на тялото, така обичан от любителите на експресните и детоксикиращи диети.

Важно: поради активността на джинджифила и лимона и наситеността на техните активни съставки е силно препоръчително да не се пие постоянно вода с тяхна добавка. Джинджифилово-лимоновата напитка за отслабване се приема най-добре на курсове от 10-14 дни със задължителна пауза от поне два месеца.

Кокосовата вода е най-модерната диетична напитка. Тя не е нищо повече от течното съдържание на младите кокосови орехи, така нареченият ендосперм. С узряването течността в палмовия плод става все по-мазна и гъста, превръщайки се в непрозрачното кокосово мляко. В 100 мл от ендосперма има само 17 калории и много уникални вещества, включително лауринова киселина, намираща се в кърмата, цинк, редки витамини от група В и огромно количество калий. За тези, които са на диета, кокосовата вода помага в борбата с апетита чрез съдържанието на протеини и здравословни мазнини. Смята се също, че употребата на кокосова вода при целулит допринася за бързото изчезване на омразната "портокалова кожа".

Важно: Не замествайте обикновената вода с кокосова и се уверете, че не сте алергични към кокосови орехи.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве