От днес засилват мерките за пътна безопасност в Гърция, заради националния празник

Във връзка с честването на гръцкия национален празник, Денят Охи на 28 октомври, мерките за движение ще бъдат засилени от петък, 25 октомври до понеделник, 28 октомври с цел безопасно движение на гражданите и предотвратяване на пътни произшествия.

Ще има засилено полицейско присъствие и специални патрули в рисковите участъци от пътната мрежа. Движението на входовете и изходите на големите градове също се контролира, тъй като вече е засилен трафикът.

През целия период на изпълнение на мерките, служителите на гръцката полиция, основна служба "Пътна полиция", ще бъдат в повишена оперативна готовност. По-специално ще бъдат разположени патрулни автомобили, мотоциклети и автомобили по цялата пътната мрежа на страната.

Гърция отбелязва националния празник, познат като "Денят ОХИ" с паради и шествия. На 28 октомври 1940-а година Атина отговаря с "НЕ" на искането на Мусолини за преминаване на войските през гръцка територия.

Ултиматумът е представен на разсъмване след спорове в германското посолство в Атина от страна на италианския посланик Емануеле Граци. В ултиматума се изисква от Гърция или да разреши на войските на Оста да влязат на територията на Гърция и да заемат „стратегически позиции“, или в противен случай да бъде обявена война.

В отговор на отказа на гръцкия диктатор Йоанис Метаксас италианските войски, разположени на територията на Албания, която вече е била окупирана по онова време от Италия, в 05:30 часа сутринта атакуват гръцките погранични пунктове. Отговорът на Метаксас ознаменува встъпването на Гърция във Втората Световна война.

Гърция е единствената страна в Европа, която чества като национален празник не края, а началото на една война.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа