От коя зодия има най-много нобелисти?

Овен

Дарио Фо и Бекет

В знака на Овена се раждат най-вече физици и медици, но, в сравнение с други зодии, цифрата им не е впечатляваща. Но пък сред наградените аз принос към физиката е и откривателят на рентгена - Вилхелм Конрад Рьонтген. Вниманието привлича и това колко мастити и сериозни писатели са Овните-нобелисти за литература. Сред тях са италианският драматург Дарио Фо, ирландският драматург, романист и поет Самюъл Бекет и перуанският магически реалист Марио Варгас Льоса. Интересно е, че има сравнително доста нобелисти за мир (8) - повече, отколкото сред Раците (6) и Рибите (5).

Брой нобелисти: 72

Телец

Химици плюс Сенкевич

Телците са повече химици, отколкото физици, което в цифри ще рече: 18 наградени за принос към химията и 17 - към физиката. Обаче сред последните примерно е Макс Планк, бащата на квантовата механика. Оказва се, че представителите на този Земен знак са и големи писатели. Сред нобелистите в областта на словото са Хенрик Сенкевич и Рабиндранат Тагор, а и имат цели 10-има лауреати за литература. Но това, което е по-впечатляващо, е че от техните редици има толкова много миротворци - 11 са Телците, получили признанието на Нобеловия комитет за принос към световния мир.

Брой нобелисти: 78

Близнаци

Най-много медици

По принцип през юни са родени най-голям брой нобелови лауреати - 85-има, сравнени примерно с февруари, когато рождени дни имат едва 58 носители на наградата. Близнаците по-специално са дали на света много икономисти, като един от най-известните е авторът на Теория на игрите Джон Наш. Сред писателите Близнаци са Томас Ман, Жан Пол Сартр и Боб Дилън. Но това, по което родените под този знак се отличават от останалите в зодияка, е огромният брой носители на наградата за медицина - 27. Като съотношение сред тях няма много нобелисти за мир - те са седмина, като един от тях е Хенри Кисинджър.

Брой нобелисти: 84

Рак

Физици и литератори

Кой би предположил, че сред Раците има толкова много физици, отличени от Кралската шведска академия на науките? Нобелистите в тази област са цели 23-има, което си е рекорд за всичките дванайсет знака на зодияка. Относително голям брой са и носителите на наградата за литература - 13, като сред авторите са Херман Хесе, Пабло Неруда, Уоле Шоинка и Ърнест Хемингуей. Наистина, родените под този знак не се случва често да печелят наградата за мир - те са само 6-има от създаването на Нобеловите награди през 1901 г. до ден днешен.

Брой нобелисти: 77

Лъв

Цели 11 писатели

Под този слънчев знак се е родил единственият русенец, носител на Нобелова награда - писателят Елиас Канети. Той има турски паспорт, британско поданство, от сефарадско-еврейски произход е, а получава Нобелова награда за литература като австрийски писател. 11 са писателите нобелисти, родени в зодиакалния знак Лъв. Джордж Бърнард Шоу е сред тях. Но иначе мнозина Лъвове са сред лауреатите в областта на химията (16) и физиката (16). 10-има носители на признанието за икономика са от този Огнен знак. В медицината Лъвове са 10-има нобелисти, което не е нито много, нито малко.

Брой нобелисти: 70

Дева

В естествените науки

Химици (20), физици (20) и медици (21) са почти в равно съотношение сред Девите. Не са малко и носителите на наградата за мир - цели 10 души, сред които Майка Тереза. Много по-зле са представени в областта на литературата, където имат едва 4-има призьори. Сред тях обаче са авторът на "Повелителят на мухите" Уилям Голдинг и французинът Патрик Модиано. Девите не са и много изявени в областта на икономиката. Шведската банка е намерила за достойни да получат Нобелова награда в тази област едва на 6-има специалисти, родени под този знак.

Брой нобелисти: 71

Везни

Рекорден брой наградени

Най-много носители на Нобелова награда са родени под знака на Везните. От цифрите не може да се направи извод в коя област са най-добри. Везните ги бива и в химията (18 наградени), и във физиката (също 18), и в медицината (20). От всички знаци, те са дали най-много нобелови лауреати за литература - 16. Имената на част от тях - Уилям Фокнър, Т.С. Елиът, Иво Андрич, Харолд Пинтър, ще ви дадат представа колко талантливи са представителите на този знак. Оказва се, че Везните са и големи миротворци - имат 12 наградени, сред които Лех Валенса и Джими Картър.

Брой нобелисти: 91

Скорпион

Най-зле по химия

Няма друг зодиакален знак, който да е дал толкова малко химици на света - поне химици, които са отличени с Нобелови награди. Необяснимо е защо имат едва 9 нобелисти в тази област, докато за физика са наградени 17 Скорпиони, а за медицина - 18. Икономиката също не им е силна страна, ако се съди по броя нобелисти - те са само 5-има. Албер Камю е един от носителите на награда за литература, заедно с тазгодишния победител Казуо Ишигуро, който впрочем е 6-ият Скорпион нобелист за литература, но все още не е включен в статистиката на наградите.

Брой нобелисти: 65

Стрелец

Писателикато Чърчил

Оказва се, че Стрелецът, този пътешественик, шут и майтапчия, е физик и медик по призвание. Под неговия знак са се родили 19 нобелови лауреати по физика и 18 по медицина. Сред медиците е един от основателите на микробиологията Роберт Кох, открил причинителите на туберкулозата, холерата и африканския възвратен тиф. В литературата се изявяват предимно като сериозни автори като Александър Солженицин - впрочем той също е математик и физик, и британския министър-председател Уинстън Чърчил.

Брой нобелисти: 68

Козирог

Най-малко наградени

Най-младият носител на Нобелова награда за литература в историята - Ръдиард Киплинг, е роден под този знак. Заедно с него Козирозите нобелисти са всичко на всичко 4-има. Всъщност този Земен знак е с рекордно малък сумарен брой наградени. Но макар и да не ги бива особено нито в химията (10), нито във физиката (6), а още по-малко в икономиката (5), Козирозите са добри медици и имат 16 лауреати. Нито един знак няма толкова много носители на наградата за мир - цели 13. Един от тях е иконата на борбата против сегрегацията Мартин Лутър Кинг.

Брой нобелисти: 54

Водолей

Не са в икономиката

Интелектуалните Водолеи, визионерите, еколозите и фантастите на зодиака, показват доста посредствени резултати в Нобеловата надпревара. Добре че са Козирозите, за да ги изместят от последното място. За тяхно оправдание трябва да споменем, че февруари е месецът, в който са родени най-малко лауреати на Нобелова награда. Представителите на този знак не са прекалено изявени в нито една област, макар че определено може да се каже, че са най-зле в икономиката. Френският писател пацифист Ромен Ролан е сред 6-имата нобелисти за литература, родени в този период.

Брой нобелисти: 59

Риби

Войнолюбци ще се окажат

Като за мечтатели, Рибите показват доста странни резултати в статистиката на Нобеловите награди. Първо на първо, те се оказват дейни и талантливи в областите на химията (14 наградени), физиката (16) и медицината (17). В същото време и при всичката си фантазия се оказва, че не са знак, под който се раждат прекалено много писатели (имат 5 приза за литература). На цялата чувствителност, която всички астролози приписват на този знак, се оказва че въобще не са от най-многобройните борци за мир. Само 5-има са носителите на Нобелова награда в тази категория.

Брой нобелисти: 62

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Хороскоп