Зодиите в офиса

Овен

Безпардонни към колегите

Овенът трябва да се чувстват нещо средно между Индиана Джоунс и Батман на работното си място. Иначе няма да ги задържите. Жизненоважно е работата им да е динамична и пълна с предизвикателства. Работят невероятно експедитивно, схващат бързо и реагират мълниеносно. Но отегчат ли се - а това става лесно, стават нехайни. Другият им недостатък е, че са безпардонни към колегите. И не се опитвайте да ги задържите от 9 до 5 в офиса, защото ще ви напуснат. Позволете им да идват когато си поискат. Ще се уверите, че така работят повече.

Телец

Не се трогват от скандали

Дайте на Телеца дългосрочен договор и солидна заплата, и го печелите за вечни времена. От този момент може да му възлагате и най-тежките задачи, изискващи нечовешка самоотверженост, той ще се нагърбва всеки път с готовност.
Изключително лоялни служители са, отлични администратори, военни или прависти. Но практичната им природа не е подходяща при работа, свързана с продажби. Телецът най-вероятно първи би посочил на клиента, че продуктът има дефект или че договорът не е в негова полза.
Не се трогват от лошите отношения в офиса.

Близнаци

Ако се отегчат, вършат нередности

Едно от най-очевидните им качества е словоохотливостта. Но за разлика от мнозина те не само че обичат, но и умеят да говорят. С устата си сломяват защитата и на най-недоверчивия клиент или потенциален партньор. Те са убедителни, действени, съобразителни и вихрени. За минути могат да облекат една абстрактна идея в план за действие. И все пак... Интелигентността им работи най-ефективно, когато става въпрос да прокарат личния си интерес. А ако не успеете да ангажирате напълно умствения им потенциал, се отегчават и започват да кроят престъпни схеми.

Рак

Работят
за пари

Не е зле да знаете, че Ракът работи за пари. Това е основната и единствената причина да е при вас. Овенът може би го прави заради егото си, Козирогът - за престижа, но първата грижа на нашия човек, Рака, е да провери какви финансови условия му предлагате. След като се съгласи и подпише договора си, ще се превърне в един от най-съвестните и лоялни служители. Ще работи неуморно, докато не прецени, че нещо се опитвате да го прекарате със заплатата. Тогава няма да се колебае - ще напусне и ще отиде другаде, където знаят как да го ценят.

Лъв

Похвалите само пред строя

В центъра на вселената или поне в центъра на вниманието - това е мястото на Лъва. За него похвалата, казана на четири очи, е половин похвала. Ако трябва да бъде поощрен, нека да стане публично, пред строя. Откажете ли да му признаете заслугите, ще се видите в чудо. Ще се цупи и ще мърмори, докато не го зачетете. Добрата страна е, че не е нужно да му се увеличава заплатата. Може просто да му закачите медал на гърдите - или да го удостоите с гръмка титла, и готово! Въпреки че изглеждат суетни и празноглави, на тях може да се разчита.

Дева

Опасни работохолици - лаят по шефа

Внимание - говорим за опасни работохолици. Всяка задача се разчепква, оглежда се от всички ъгли и се изработва прецизно, като перфектно шлифован диамант. Нищо не се изплъзва от острото внимание на Девата. Но неумолимият им перфекционизъм може така да ги забатачи, че да станат почти неспособни да функционират. Не очаквайте да си държат езика зад зъбите - ако нещо им се струва неправилно, ще направят забележка и на началника си. Те вярват в йерархията и я почитат, но най-много от всичко почитат съвършено свършената работа.

Везни

Укротители на зли пенсионерки

Уравновесени са, това е ясно. Освен това са хладнокръвни звероукротители, които са в състояние да озаптят и зла пенсионерка, яхнала метлата. Позитивни, приятелски настроени хора, с които лесно се общува. Винаги знаят какво да кажат, за да успокоят ситуацията. Заради вроденото си естетическо чувство те често се насочват към изобразителното изкуство, модата или стават дизайнери. Пак то може да ги докара до усмирителна риза. Просто ги затворете в миризлив, разхвърлян офис с омазнени мебели и изглед към калкана на съседната сграда.

Скорпион

Виждат всичките ви слабости

Дайте му подходящата задача, и нищо не може да го отклони от целта. Скорпионът има непоклатима вяра в собствените си способности. Но не с грандоманската увереност на Лъва или егоцентричната липса на периферно зрение на Овена, а поради невероятно прозорливия ум, с който вижда ясно не само собствените си слабости, но и тези на колегите и на началниците си. Лошото е, че това, към което се стреми, е властта. Високият пост и влиянието над хората е основна движеща сила за Скорпиона. За него целта оправдава средствата.

Стрелец

Без забава
работата не става

Когато всичко се е закучило, може да разчитате на Стрелеца да каже: “Спокойно, ще се оправим.” Което дори и да не се случи, има положителен ефект върху колектива. Освен оптимисти те са и праволинейни идеалисти. Мразят лъжите и мошеничествата и не крият отвращението си. Те са перпетуум-мобиле - чудовищно енергични и практически неуморни. Грешка би било да ги поставят на монотонна и безинтересна службица. Няма ли екшън, няма сетисфекшън за Стрелеца - тоест без забава работата не става. Досадата може да го накара да напусне. Моментално.

Козирог

Няма неизпълнима задача

Амбицията е електромоторът на Козирога, а постоянната мисъл за крайната цел - динамото. Той не се блазни от покоряване на върхове на славата или внушителни титли. Ако няма накъде да расте в йерархията, нито заплатата, нито други придобивки биха го задържали. Важен е пътят нагоре и напред, но изминат със спокойни и умерени крачки. Има добри организаторски способности. Дадете ли му задача, ще бъде изпълнена, независимо колко трудна и дори невъзможна е. Това, че е упорит, разумен и отговорен, го прави надежден член на всеки екип.

Водолей

Имат свръхестествени способности

Те винаги искат да знаят защо и как. Имат магическата способност да разгадават уреди и джаджи, да обясняват феномени или да измайсторят от въздуха фантастични стратегии. Имат отлично въображение, съчетано с аналитична мисъл. Лошото е, че впрягат тези почти свръхестествени умствени способности най-вече в осъществяването на абстрактни идеи, а не в разрешаването на практически проблеми. Те са точно обратното на Козирозите, които обичат да вървят по утъпканите пътища - всеки път едно и също нещо се върши по нов и революционен начин.

Риби

Не признават работното време

Със сигурност познавате системен администратор, програмист, финансист или инженер, родени под този знак. Те обаче имат специфичен абстрактен подход и към най-прагматичните задачи. Добри са във всяка област, в която е нужен творчески подход. Но не може да се очаква да се придържат към стандартното професионално поведение. Например да идват на работа навреме - вдъхновението им не идва под час и по поръчка. Мразят нервна и напрегната атмосфера и агресивни колеги и не биха работили на място с лош климат, независимо от заплатата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл