От фойерверките до безразсъдните планинари

Снимка: Архив

Тазгодишната Нова година мина под знака на грандиозните фойерверки и... нещастните случаи с туристи в планините. Без да броим традиционното празнично обръщение на президента, което превъзбуди пък т. нар. политически наблюдатели.

Всъщност, какво толкова се случи. Гърмежите, пиратките и огнените хризантеми в небето бяха повече от обичайното. Но и обстановката беше и е необичайна. Слава Богу, сериозно пострадали от пиротехниката нямаше. Но не така бяха нещата в Балкана. Загина човек, други бяха спасени на косъм, отново се постави въпросът за планинското спасяване и липсата на медицински хеликоптери. Ама това не е от вчера и от днес.

Прав е шефът на Спасителната служба към БЧК - много хора ей така, на инат, тръгват да мерят сили с природата. Не се вслушват в съветите и призивите на специалистите, на други обикновени планинари, които са си патили по стръмните пътеки и заледени склонове на върховете. Но всеки сам си решава в края на краищата. Когато адреналинът и разни други “набухватели” са в повече, проблемът с разумното поведение и необходимата екипировка остава на заден план.

Ако ще държавата да купи 10 летящи линейки, човек каквото сам си направи, никой друг не може да му го направи...

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари