От 16 до 80 ст. поскъпва автобусът София - Варна

Автобусните билети няма да поскъпнат съществено, след като влязат в сила новите тол такси.

От 7,20 до 14,40 лв. за пътя до Бургас

8 лв. ще плащат на курс до морската столица с най-екологичните возила

С между 16 ст. и 80 ст. вместо с 1,30 лв. ще поскъпне автобусният билет за пътя от София до Варна след влизане в сила на новите тол такси, които бяха пуснати за обществено обсъждане. Това показват сметките за най-екологичните автобуси, които се движат между двата града. Двойно по-ниски тол такси бяха договорени на среща между премиера Бойко Борисов и превозвачите. Ще бъдат намалени наполовина и платените пътища - от близо 6000 на 3100 км, като от обхвата на тол системата отпадат третокласните и много второкласни шосета.

Тол такса от около 8 лв. ще плащат за пътя между София и Варна собствениците на най-екологични автобуси - 2 ст. за преминаване на всеки от 400-те платени км между двата града. При пълен автобус с 50 пътника оскъпяването би трябвало да е 16 ст. на билет, но тъй като курсовете не винаги са с максимален брой пътници се очаква билетът да поскъпне с 32-40 ст., обясниха за “Труд” представители на превозвачите. Двойно ще бъде оскъпяването за по-старите автобуси, които ще плащат по 4 ст. за км - до 80 ст. за билет.

Заради по-късото разстояние между София и Бургас за автобусните курсове поскъпването на билета ще бъде по-малко - с между 14 ст. и 60 ст., според това доколко еко е возилото и при каква средна запълняемост ще сметнат билета превозвачите. Между 7,20 лв. и 14,40 лв. тол такса за преминаване на разстоянието между столицата и Бургас ще плащат автобусните превозвачи след влизане в сила на новите тарифи от 1 март.

Значително по-ниските от първоначално предвидените тарифи ще бъдат преразгледани през юни и може да бъдат повишени, ако не бъдат събрани планираните в бюджета приходи.

Временните тол такси за камионите с тегло между 3,5 т и 12 т, ще бъдат от 3 ст. до 6 ст. на км. за магистрали и между 4 ст. и 7 ст. за първи клас пътища в зависимост от емисионния им клас. За големите камиони над 12 т. с 4 и повече оси тол таксата за магистрали ще бъде между 11 ст. и 20 ст. на км., а за първокласни пътища - от 10 ст. до 19 ст. на км.

Коментари

Задължително поле