От 300 до 500 евро месечна субсидия на пострадалите от наводненията в Гърция

Загубилите имуществото си по време на наводнението в Тесалия ще получат от субсидия от 300 до 500 евро за плащане на временни жилища. Право имат гражданите, които са загубили домовете си, заяви заместник-министърът на климатичните кризи и гражданската защита Христос Триандопулос от Бизнес координационния център в Лариса. Той уточни, че става дума за случаи, когато първото жилище се счита за негодно и подлежи на ремонт или реконструкция.

Обезщетението се предоставя на бенефициентите в зависимост от членовете на семейството, живеещи в засегнатата къща и ще се изплаща за две години и за шест месеца на наемателите.

Бенефициентите подават заявление до компетентния отдел на Генералния секретариат за управление на бедствия и държавна помощ, като избират или субсидия за наем, или субсидия за споделено пребиваване, когато бенефициентът живее в къщата на роднина или приятел. Началната дата на субсидията се определя от датата на съжителството или наема.

До обяд на 16 септември в платформата за държавна помощ бяха подадени 12 319 заявления.

В речта си на Международния панаир в Солун снощи, гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обяви, че актуализира бюджета и ще се изискат допълнителни средства от 600 млн. евро а възстановяването на засегнатите от наводненията региони. Предвижда се издаване на пазарен пропуск Market Pass само в Тесалия и Еврос до края на 2023 г.

Министър-председателят заяви, наред с другото, че 2500 полицейски служители ще бъдат освободени от охраната на публични личности, като същевременно подчерта, че персоналът на охраната му също ще бъде намален наполовина.

От 2024 г.резервът за бедствия ще се удвои от 300 милиона на 600 милиона евро, като допълнителната сума ще бъде получена чрез увеличаване на данъка върху дневен престой от 1 на 6 евро, особено в луксозните хотели.

Сред мерките, които обяви Мицотакис, е увеличаване на възнагражденията в публичния сектор с над 10 процента от 1 януари, както и на минималната работна заплата, която в момента е 780 евро и която ще бъде увеличена от април. Мицотакис обаче не посочи с какъв процент ще бъде това увеличение.

Разблокират се плащанията за трудов стаж, които бяха замразени по време на икономическата криза като мярка за борба с безработицата. Мицотакис обясни, че правителството предприема тази стъпка по-рано от очакваното, т.е. преди безработицата да е спаднала под 10 процента.

Гръцкият премиер обяви и удължаването на различни социални плащания и данъчни облекчения, които се отнасят до семействата с деца и хората с ниски доходи.

Мицотакис оповести и разширяване на програмата за ваучери за младежи “Youth Pass” с включване на лица на 18 и 19-годишна възраст, както и на обхвата на нисколихвените жилищни заеми за млади хора.

Също така той обеща засилване на конкуренцията в банковия сектор, като се разреши предоставянето на кредити и от небанкови институции.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа