От 700 до 4000 лева за „ол инклузив“ на родното море

Министърът на туризма Христо Проданов прогнозира успешен летен сезон, докато хотелиерите са притеснени заради несигурност, скъпи енергоносители и записвания в последната минута.

Офертите са за седемдневна почивка за двама

Цените са с 10-15 на сто по-високи спрямо 2021 г.

Резервациите са само в последната минута

Между 700 и 4000 лева излиза през това лято едноседмична ваканция за двама на база “ол инклузив” в родните морски хотели. Това показва справка на “Труд” в офертите на местата за настаняване, сайтове на туроператори и платформи за онлайн пазаруване. Цените са подобни на миналогодишните, като средното увеличение е между 10 и 15 на сто. Повечето хотели реално обаче не са вдигнали офертите, а просто не предложиха големи отстъпки за ранни записвания. Причината за задържане на стойността на офертите въпреки 4-кратното увеличение на енергоносителите, които формират близо 70 на сто от разходите на хотелите, е голямата конкуренция както между българските места за настаняване, така и със съседните Турция и Гърция.

Цените на морските хотели зависят от избрания период. Най-евтини са предложенията за юни и септември. За тези месеци “ол инклузив” пакет в 4-звезден хотел се предлага срещу около 45-50 лева на ден, като освен настаняване храна и напитки, често включва и шезлонги край басейна или морето. Най-скъпо продават знакови 5-звездни хотели по родното Черноморие на първа линия, които залагат на лукс, ексклузивитет, скъпи хранителни продукти, перфектно обслужване и включени плажни принадлежности. При тях цената в пиковия сезон е над 200 лева на човек на ден.

Министърът на туризма Христо Проданов прогнозира ръст в броя на туристите през това лято (в периода май-октомври) по време на откриване на туристическия сезон и честване на 65 години от основаването на курорта Златни пясъци. Той заяви, че се очакват между 5,5 и 6 милиона туристи. Самите хотелиери обаче са значително по-песимистични. Сезонът вървеше добре до февруари, преди войната в Украйна и огромното поскъпване на газа и тока, обясни Атанас Карагеоргиев от Съюза на хотелиерите-Златни пясъци. Трудно е да се правят прогнози, тъй като тенденцията през последните години е записванията да стават в последния момент, между седмица и 10 дни преди настаняване. Това е и причина да се правят трудно прогнози, тъй като дори самите ние нямаме идея какъв ще е сезонът, посочи Карагеоргиев. И подчерта, че хотелиерите не мислят за печалба, а за оцеляване.

Една част от местата за настаняване ще останат затворени за туристи и това лято, а други ще сменят собственика си, споделиха представители на сектора.

Близо 35 на сто от предварително заявените чартърни полети за летище Варна от германски и международни туроператори са били отменени, обясни изпълнителният директор на “Златни пясъци” АД Кирил Кирилов.

В същото време се очаква ръст от туристи от Полша, Унгария, Сърбия, завръщат се гостите от Великобритания, обясни министърът на туризма Христо Проданов. Традиционно вървят добре и записванията от Румъния, посочи той. Попитан от “Труд” дали не се притеснява, че два пъти по-скъпите плажни принадлежности ще отблъснат българските туристи, Проданов заяви “българските туристи си идват с чадърите”. И допълни, че концесионерите са видели, че по-ниските цени на плажната сянка са довели и до по-голям интерес и приходи, така че за тях също би било по-икономически изгодно да предлагат по-евтини чадъри и шезлонги. И призова стопаните на плажовете да го направят. Като допълни че българите харесват родното Черноморие и ще продължат да го посещават.

Бизнесът е категоричен

Проблем остава липсата на кадри 

Нужни са помощи заради войната в Украйна

Председателят на БХРА и на Съюза на хотелиерите-Златни пясъци Георги Щерев

Предстои неясен и тежък туристически сезон, като сред най-големите проблеми пред бизнеса отново остава невъзможността за намиране на кадри, посочи председателят на БХРА и на Съюза на хотелиерите-Златни пясъци Георги Щерев по време на честванията на 65-та годишнина на курортния комплекс. Това ще бъде сериозно притеснение за бизнеса през следващите от 3 до 5 години, прогнозира Щерев. Повечето записвания за това лято се случват в последния момент, най-често седмица преди пристигане на туристите, което пречи на хотелиерите да планират сезона и разходите си, допълни той.

Държавата в момента не прави достатъчно за подпомагане на сектора, а е важно да се подпомогне секторът през следващите 2-3 години заради войната в Украйна, обясни още Щерев.

Председателят на БХРА посочи, че е необходимо да се въведат ваучери за здравна превенция, както и да се разшири обхвата на ваучерите за храна, така че с тях да могат да бъдат плащани и ваканции у нас. Министърът на туризма Христо Проданов обясни, че с актуализацията на бюджета вторият въпрос се очаква да бъде решен.

За да усвоят средства от Плана за възстановяване и устойчивост

Предлагат курортите да станат индустриални паркове

Строят паркинги и предлагат целогодишна работа

За да се възползват от финансиране от Националния план за възстановяване и устойчивост курортите трябва да се регистрират като индустриални паркове до края на годината.

Златни пясъци, както и други големи национални курорти като Албена и Слънчев бряг, да се регистрират като индустриални зони, за да могат да получат финансиране по Националния план за възстановяване и устойчивост и да могат да разкрият целогодишни работни места. Това предложи по време на дискусия за бъдещето на Златни пясъци през следващите 65 години директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

Подобна регистрация на курортните комплекси ще им позволи да получат финансиране за изграждане на буферни паркинги, както и откриване на предприятия, които да работят целогодишно за снабдяване на курортите с храни, напитки и сувенири през активните летни месеци, обясни той. В Националния план са предвидени 416 млн. лв. за индустриални паркове, посочи още Драганов. За да се възползват от финансирането курортите трябва да се регистрират като индустриални паркове до края на годината.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм