Борисов се срещна с външния министър на Саудитска Арабия (ВИДЕО)

Музеят събра 8000 лева за реставрация на икони

Светофарна сигнализация в Стара Загора избягва конфликти между пешеходци и шофьори

Професионални риболовци искат строги наказания за фирми, нанасящи щети на екосистемите Настояват риболовният билет да поскъпне с 5 лева

Васил Божков: Държавният апарат работи срещу собствените си закони, в опит да унищожи частен бизнес и ПФК „Левски“

Председателят на Асоциацията на заведенията: Протестът ни беше политически яхнат

Ашли с гурбетчийска песен Режисьор на видеоклипа е Ненчо Касъмов, сниман е в Сандански и Мелник

Германия спира производството на електроенергия от въглища до 2038 г.

МЗХГ стартира информационна кампания за директните плащания през 2020 г.

Томислав Дончев: България може да служи като пример за усвояването на евросредства по кохезионната политика

Пастир попалил имущество за над 50 000 лева, за да отмъсти на работодателя си

България се представя като ловна дестинация на изложение в Дортмунд

Д-р Полина Карастоянова: Политизирането на теми от дневния ред на туристическия сектор е абсолютно неприемливо

Председателят на комисията по хазарта е задържан за 24 часа 18 човека са били отведени на разпит

Област Стара Загора е в грипна епидемия от 30 януари, преустановяват се учебните занятия

Офисите привличат рекордни чужди капитали

Инвеститорите знаят, че в Централна и Източна Европа могат да намерят офис сгради от най-висок клас с по-висока възвръщаемост.

Площите ще се увеличат с 20%

Бурното развитие на пазара на офиси в Централна и Източна Европа е привлякло рекордни задгранични капитали в сектора. Средствата идват от различни държави – от Южна Африка до Азия, пише в доклад на консултантска компания за процъфтяващите столици в региона. Общият обем на офис площи в Централна и Източна Европа нараства през последните години и вече е 22 млн. кв. м, посочват в доклада. С планираните за завършване нови сгради до 2021 г. обемът ще се увеличи с още 20% до 26,5 млн. кв. м.

През миналата година обемът на инвестициите в бизнес имоти в региона възлиза на 13,2 млрд. евро, от които над 5 млрд. евро са вложени в офиси. Ако през 2013 г. Централна и Източна Европа привлича по-малко от 3% от капиталите на азиатските инвеститори, насочени извън родния им континент, то тази година числото се увеличава повече от три пъти до 9,5%. Общо за европейския пазар този показател достига 14,5%.

Общата стойност на азиатският капитал, инвестиран директно в Централна и Източна Европа от 2013 г. насам, е 7,7 млрд. евро. За сравнение, германският капитал за същия период възлиза на 8,6 млрд. евро.

Ситуацията на пазара обаче се променя с навлизането на нови играчи, например инвеститори от Южна Корея. “Те знаят, че в Централна и Източна Европа могат да намерят офис сгради от най-висок клас с по-висока възвръщаемост на инвестициите”, казва Адриан Карчевич от екипа, изготвил доклада. Данните за тази година показват, че до момента Южна Корея е най-активният чужд инвеститор в Централна и Източна Европа. Страната се очаква да играе все по-важна роля на пазара на бизнес имоти в региона. През първата половина на 2019 г. южнокорейските компании са инвестирали над 1 млрд. евро в целия регион, надминавайки германските инвестиции.

Сингапурският капитал също е силно представен в региона в последните години, пише в доклада. Китайските капитали се свиват на фона на търговската война със САЩ, но предвид дългосрочната инициатива за т. нар. Нов път на коприната и инфраструктурните инвестиции на Пекин се очаква засилване на инвестициите в бъдеще, посочват в документа.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.