Офисите привличат рекордни чужди капитали

Инвеститорите знаят, че в Централна и Източна Европа могат да намерят офис сгради от най-висок клас с по-висока възвръщаемост.

Площите ще се увеличат с 20%

Бурното развитие на пазара на офиси в Централна и Източна Европа е привлякло рекордни задгранични капитали в сектора. Средствата идват от различни държави - от Южна Африка до Азия, пише в доклад на консултантска компания за процъфтяващите столици в региона. Общият обем на офис площи в Централна и Източна Европа нараства през последните години и вече е 22 млн. кв. м, посочват в доклада. С планираните за завършване нови сгради до 2021 г. обемът ще се увеличи с още 20% до 26,5 млн. кв. м.

През миналата година обемът на инвестициите в бизнес имоти в региона възлиза на 13,2 млрд. евро, от които над 5 млрд. евро са вложени в офиси. Ако през 2013 г. Централна и Източна Европа привлича по-малко от 3% от капиталите на азиатските инвеститори, насочени извън родния им континент, то тази година числото се увеличава повече от три пъти до 9,5%. Общо за европейския пазар този показател достига 14,5%.

Общата стойност на азиатският капитал, инвестиран директно в Централна и Източна Европа от 2013 г. насам, е 7,7 млрд. евро. За сравнение, германският капитал за същия период възлиза на 8,6 млрд. евро.

Ситуацията на пазара обаче се променя с навлизането на нови играчи, например инвеститори от Южна Корея. “Те знаят, че в Централна и Източна Европа могат да намерят офис сгради от най-висок клас с по-висока възвръщаемост на инвестициите”, казва Адриан Карчевич от екипа, изготвил доклада. Данните за тази година показват, че до момента Южна Корея е най-активният чужд инвеститор в Централна и Източна Европа. Страната се очаква да играе все по-важна роля на пазара на бизнес имоти в региона. През първата половина на 2019 г. южнокорейските компании са инвестирали над 1 млрд. евро в целия регион, надминавайки германските инвестиции.

Сингапурският капитал също е силно представен в региона в последните години, пише в доклада. Китайските капитали се свиват на фона на търговската война със САЩ, но предвид дългосрочната инициатива за т. нар. Нов път на коприната и инфраструктурните инвестиции на Пекин се очаква засилване на инвестициите в бъдеще, посочват в документа.

Коментари

Задължително поле