10-те най-скъпи развода в Холивуд за всички времена

Учените: Акулата изчезва Добрите запаси на калкан увеличиха квотата с 30%

Парламентът ще разглежда Закона за държавния бюджет за 2020 г.

Очаква се днес да повдигнат обвинение на кантонера заради катастрофата на жп прелез

Обявиха извънредно положение във Венеция заради проливни дъждове (ВИДЕО)

Продължава издирването на жената, изчезнала край Мальовица

На 13 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за сряда, 13.11.2019

Повече от един тон пакети с кокаин събраха от атлантическото крайбрежие на Франция (ВИДЕО)

Чехия купува 12 бойни хеликоптера от САЩ

Тръмп и Макрон обсъдиха по телефона Сирия, Иран и срещата на върха на НАТО

Лекуваме се с по-модерни лекарства На извънредно заседание депутатите гласуваха финансовите рамки за НЗОК и ДОО (обзор)

Ураганен вятър в Далмация събори дървета и стълбове, вълните в морето достигнаха 6 метра (ВИДЕО)

КРИБ награди десетте най-добри бизнес лидери (СНИМКИ) "Мистър и Мисис икономика" са Атанас Добрев и Теодора Петкова

Луфтханза се съгласи на арбитраж в спора с кабинния персонал

Офис площите в София ще нараснат с 40 на сто

Освен стартирането на нови проекти, почти една четвърт от предприемачите активно търсят да закупят вече завършени сгради.

Една четвърт от предприемачите искат да купят вече завършена сграда

Прогнозират задържане на наемите

В София сериозно нараства строителството на нови офиси. В процес на изграждане в столицата са 405 хил. кв.м офис площи, а други 454 хил. кв.м са планирани, като голяма част от тях могат да бъдат завършени до края на 2022 г. За сравнение, към момента общите площи са около 2,1 млн. кв.м, което означава увеличение от близо 40% в следващите години, пише в доклад на консултантска компания.

Изключително позитивната пазарна обстановка през последните три години – увеличеното търсене, намаляващият дял на свободните площи, растящите наеми и все по-честото подписване на договори за наем преди получаване на Акт 16, подобри очакванията на предприемачите и инвеститорите, отбелязват експертите.

Три четвърти от наемодателите планират да диверсифицират активите си, като най-разпространени са инвестициите в жилищни проекти (59%), следвани от складове (28%), хотели (17%) и търговски площи (14%). Над 60% от инвеститорите в София потвърждават плановете си да започнат нов проект, като повечето от тях вече разполагат с подходящ парцел, а 44% са взели разрешително за строеж, показва проучване на консултантската компания.

Освен стартирането на нови проекти, почти една четвърт от анкетираните предприемачи активно търсят да закупят вече завършен, въведен в експлоатация и генериращ приходи актив. Но разликата в доходността, на която са склонни да купуват и продават такива имоти, е значителна – 8,75% спрямо 7,5%.

Една трета от анкетираните обмислят инвестиция в различни от София градове в България или в чужбина, като 67% от тези, които са се насочили към българския пазар, се интересуват от пазари като Пловдив и Варна.

Цели 78% от наемодателите виждат пазара на офиси в страната като стабилен и се чувстват комфортно с наемните нива, които предлагат (12-14 евро на кв.м за София). Няколко собственици (които държат 27 хил. кв.м) мислят, че могат да постигнат наемни нива над пазарните. 88% от наемодателите казват, че до края на 2019 г. не очакват промяна в наемите, а само няколко мислят, че ще продължат да се покачват. Картината за 2020 г. е подобна – 79% очакват наемните нива да останат стабилни.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.