Ирландският Джо Кокър скара Лечев и Графа в „Гласът на България“

Вълни от поезия на Фотев заляха Бургас

Петиция за отмяна на Брекзит надхвърли 5 милиона подписа

Искове срещу България за над 1,2 млрд. евро Най-големи са претенциите на енергоразпределителните дружества

Утре ни очаква слънчево време с максимални температури между 20 и 25 градуса

Шествие срещу ислямофобията и расизма в Нова Зеландия

Владимир Кисьов се е отказал да бъде кандидат на СДС за евроизборите

Странната ярост на Томислав Дончев Изпълнителната комисия на ГЕРБ ще заседава вероятно в сряда

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 25 март 2019

ВМРО и „Атака“ отиват заедно на евроизборите Волен Сидеров нямал претенции да бъде сред кандидатите на евентуалната коалиция

До 2 г. е готов първият нов боен кораб Проектът е за два кораба, като общата му стойност е почти 1 млрд. лв

Адвокат Михаил Екимджиев: Цветан Цветанов е тежък рецидивист по отношение на апартаментите

Проф. Михаил Константинов за евроизборите: Отива се към битка, която се води на непочтен език

Проф. Атанас Семов: Брекзит няма да се случи на 12 април

Министър Кралев поздрави Кубрат Пулев

Очакват инвестиции в търговски паркове Доходността от бизнес имотите ще се запази

Интересът към офис площите остава висок заради продължаващата активност на IT сектора.

Увеличава се предлагането на индустриални терени

Нарастващо предлагане на пазара на офисни и индустриални площи през 2019 г. и задържане на наемите на вече достигнатите нива, прогнозират от консултантска компания в сферата на имотите. След периода на силен ръст, 2019 г. ще е предизвикателна за имотния пазар, основно заради забавянето на икономическия растеж. Ефектът от това обаче едва ли ще се усети още през следващите месеци и те ще са по-скоро период на стабилност.

“Ако прогнозите за умерен икономически растеж се изпълнят и активността в ключовите за имотния пазар сектори се задържи, 2019 г. ще е относително спокойна за пазара на бизнес имоти. Макар и това да не се усети веднага, трендът в някои сегменти се обръща – от недостиг към засилено предлагане на площи. Това ще повлияе на наемните нива и заетостта и съветът ни към инвеститори и предприемачи е да следят отблизо пазара”, коментира Михаела Лашова, управляващ партньор в компанията.

По-позитивно развитие се очертава на пазара на търговски площи, където ръстът на потреблението поддържа интереса към експанзия на търговците и инвестиции в нови площи. Очакванията са след насищането на пазара с шопинг центрове, фокусът да се измести към инвестициите в търговски паркове в по-малките областни градове. Инвестициите в развитие на ритейл паркове ще са ключова тенденция на пазара на търговски площи през 2019 г. Интересът на предприемачите е свързан с разрастването на много търговци в средно големите и по-малките градове – с 30 хил. до 100 хил. жители, където няма шопинг центрове.

“В по-малките населени места няма икономическа логика да се инвестира в голям търговски център и ритейл парковете остават единствена алтернатива за марките, които искат да открият обект. Обичайно това са компактни проекти с 4-5 хил. кв.м отдаваема площ, които се разгръщат около съществуващи хранителни хипермаркети, магазини за техника или от типа “направи си сам”, обобщи Иван Граматиков, мениджър “Търговски площи” в компанията. Според него, като се има предвид, че развитието на подобен проект отнема между 6 и 10 месеца, подобни проекти ще се появят на пазара към края на 2019 г.

Към края на 2018 г. изграждащите се офис площи в София са близо 440 хил. кв.м, като около 100 хил. кв.м от тях са получили разрешение за строеж през последните месеци. Значителният ръст на започнатите нови сгради е реакция на пазара на продължителния недостиг на първокласни офиси под наем в условията на активно търсене през последните години.

“Интересът към офис площите се запазва висок предвид продължаващата активност на IT сектора, който е основен двигател на наемния пазар. Предвид това, не очакваме съществени размествания на пластовете през 2019 г., но нарастващото предлагане определено ще е предизвикателство за пазара през следващите години”, прогнозира Станимира Пашова, мениджър “Офис площи” в компанията.

 

В столицата

Фирмите намират площи за 15 евро/кв.м

Наемите на офис площите се очаква да се задържат през 2019 г.

До края на 2019 г. е планирано завършването на близо 240 хил. кв. м офис сгради от тези в строеж, като над 40% от площите в тях вече са отдадени под наем. Към края на 2018 г. делът на свободните офиси се движи в рамките на 9,5-9,6%, като през 2019 г. не се очертава рязко покачване, коментираха от консултантска компания на пазара на имоти. Като се има предвид, че нетното усвояване (разликата между наети и освободени площи) е под 90 хил. кв.м годишно, очакванията са за плавен ръст на незаетите площи през следващите години.

С излизането на нови качествени офиси на пазара очакванията са делът на наетите площи в строеж да остане висок, за сметка на по-старите и по-нисък клас сгради. Предвид тази специфика на предлагането и нуждата от качествени и изпълнени в срок довършителни работи, се очаква услуги като проджект мениджмънта да стават все по-търсени на пазара.

За момента наемите не са под сериозен натиск и очакванията на експертите за 2019 г. са те да се задържат на достигнатите нива. За София това означава оферти от 15 евро/кв. м за първокласни площи в центъра и 12-14 евро/кв. м – за висок клас офиси по големите булеварди.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.