Емил Димитров: Перник става квартал на София във водоснабдително отношение, няма да има проблем за столичани

Путин внесе в парламента пакет с изменения на Конституцията

Община Елена стимулира изрядните данъкоплатци

Хотелиери и ресторантьори започват символични протести

Проф. Тодор Кантарджиев: Първият контакт с вирусa на хепатит А става в училищата

ВМРО: Нужна е цялостна държавна политика спрямо маргиналните групи, за да не се повтарят Галиче, Сотиря и Русе!

В Банско ще заработи учебна база на научно-практически център по туризъм

Григор сам измислил шарения екип

Спасиха възрастна жена от горящата й къща в село Бели Искър

Мъж изгоря при пожар, друг се обеси

Пламен Димитров: 6500 от работещите във ВиК към септември са били на минимална заплата

Три жертви на лошото време в Испания

„Зелените“ пак натискат за опасния тунел край Кресна Рисковият проект за АМ „Струма“ отпадна преди години

Спипаха над 10 младежи с наркотици в Русе за няколко дни

Стари дървета възпитават като скулптури в шуменско училище Четвърта творба краси СУ "Сава Доброплодни"

Очакват лихвите да тръгнат нагоре Подценяват ролята на трезорите за икономическата стабилност, казва Петър Андронов

Очаква се лихвите да тръгнат нагоре, след като през последните години имаше тенденция за постоянен спад. “За икономиката и банковия сектор на България 2019 г. ще протече при очаквания за промяна в лихвения цикъл и по-вероятно забавяне на темпото на икономически растеж, предвид сигналите от заобикалящата външна икономическа среда и курса на паричната политика на водещите централни банки”, посочва председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов в своя публикация в бюлетина на АББ. “За тези развития банките вече подготвят своите клиенти”, допълва той.

Европейската централна банка (ЕЦБ) прекрати в края на 2018 г. програмата си за покупка на облигации на стойност 2,6 трлн. евро, като дава сигнал, че смята да увеличи лихвите след лятото. Но редица участници на пазара залагат на увеличение в минимални размери чак към средата на 2020 г. А преди това увеличение да се усети в България ще мине още доста време.

Двама от членовете на Управителния съвет на ЕЦБ и водещи кандидати за поста на председател на ЕЦБ дадоха скептична оценка за възможността банката да увеличи лихвите през тази година. Беноа Кьоре и Франсоа Вилерой дьо Гало заявиха пред Bloomberg в Давос, че ЕЦБ прави оценка на икономическото забавяне на еврозоната и вероятното увеличаване на лихвите ще зависи от тази оценка. Мандатът на сегашния председател на ЕЦБ Марио Драги изтича през октомври. Според Кьоре е рано да се каже дали лихвите ще бъдат увеличени през 2019 г.

За банковата система в България 2019 г. ще премине под знака на процедура за оценка на качеството на активите и стрес тест, които ще бъдат извършени от EЦБ в процеса по присъединяване към валутния механизъм ERM II и към банковия съюз, посочва Андронов. Резултатите от проверката на банките трябва да бъдат обявени през юли. На фона на увеличеното кредитиране, банките внимават да не разхлабват кредитните стандарти, да не допускат неразумно финансиране на бизнеса и населението, допълва той. Банките изчистват портфейлите си като необслужваните заеми намаляха до 8,8% в края на септември 2018 г. (при 16,9% в края на 2014 г.). Изразяваме надежда политическите процеси през 2019 г., както и аргументирането на политически тези, да не са за сметка на банките и техния имидж, тъй като е опасно подценяването на тяхната роля за общественото развитие и за икономическата стабилност на страната, посочва Петър Андронов.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Значи според г-н Андронов „банките не допускат неразумно кредитиране“. Ха-ха. Тогава бих искал да получа от този велик банкер отговор на въпроса: Колко „разумно“ е кредитирането на фирми около Пирин голф и колко милиона тези фирми, които фалират една след друга дължат на банката, която г-н Андронов управлява? И защо същата тази банка закупи през 2016 г. улиците и трафопостовете в Пирин голф, а после ги отдаде под наем на същите тези, фалиращи една след друга, фирми – Пирин голф, България Холидейз, Пирин голф асетс и т.н.

  2. г-н Андронов му пише на лицето що за егоцентричен екстремент е !
    Колкото до Европийски и Световни Банки следете първо Америката, после Европата, и Нашите съседи членки на ЕС преди да четете каквото и да било в тия жълти медий

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.