Елизабет Олсън: Не съм позьорка Сестрата на близначките Олсън е на върха

Мей призова консерваторите да подкрепят споразумението за Брекзит в Камарата на общините

Изборът на Тръмп за посланик на ООН се оттегля след „изтощителни“ два месеца

Заев и Ципрас получиха наградата на Мюнхенската конференция за сигурност

Къде да търсят зодиите щастието

На 17 февруари 2019 да почерпят

Путин и Макрон обсъдиха положението в Сирия

Вижте 16-ия поход Луковмарш в София през обектива на „Труд“

Близо 700 пътници бяха свалени от влак в Германия заради намерен пистолет

Мирослав Ангелов от Враца: Плодове и чай ме спасиха дори от язва на стомаха Плодолечението е много полезно, но трудно без опитен водач

Френски изкушения в „Живот нависоко“ Жулиет Бинош пак при Клер Дени

Няма хора под развалините на университетската сграда в Санкт Петербург

Румяна Бъчварова: Истината за спасяването на българските евреи може да ни обедини като нация

Арестуваха 8 души за срутената мина в Бразилия

Специализираният съд остави в ареста Димитър Желязков-Очите

Очакват лихвите да тръгнат нагоре Подценяват ролята на трезорите за икономическата стабилност, казва Петър Андронов

Очаква се лихвите да тръгнат нагоре, след като през последните години имаше тенденция за постоянен спад. “За икономиката и банковия сектор на България 2019 г. ще протече при очаквания за промяна в лихвения цикъл и по-вероятно забавяне на темпото на икономически растеж, предвид сигналите от заобикалящата външна икономическа среда и курса на паричната политика на водещите централни банки”, посочва председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов в своя публикация в бюлетина на АББ. “За тези развития банките вече подготвят своите клиенти”, допълва той.

Европейската централна банка (ЕЦБ) прекрати в края на 2018 г. програмата си за покупка на облигации на стойност 2,6 трлн. евро, като дава сигнал, че смята да увеличи лихвите след лятото. Но редица участници на пазара залагат на увеличение в минимални размери чак към средата на 2020 г. А преди това увеличение да се усети в България ще мине още доста време.

Двама от членовете на Управителния съвет на ЕЦБ и водещи кандидати за поста на председател на ЕЦБ дадоха скептична оценка за възможността банката да увеличи лихвите през тази година. Беноа Кьоре и Франсоа Вилерой дьо Гало заявиха пред Bloomberg в Давос, че ЕЦБ прави оценка на икономическото забавяне на еврозоната и вероятното увеличаване на лихвите ще зависи от тази оценка. Мандатът на сегашния председател на ЕЦБ Марио Драги изтича през октомври. Според Кьоре е рано да се каже дали лихвите ще бъдат увеличени през 2019 г.

За банковата система в България 2019 г. ще премине под знака на процедура за оценка на качеството на активите и стрес тест, които ще бъдат извършени от EЦБ в процеса по присъединяване към валутния механизъм ERM II и към банковия съюз, посочва Андронов. Резултатите от проверката на банките трябва да бъдат обявени през юли. На фона на увеличеното кредитиране, банките внимават да не разхлабват кредитните стандарти, да не допускат неразумно финансиране на бизнеса и населението, допълва той. Банките изчистват портфейлите си като необслужваните заеми намаляха до 8,8% в края на септември 2018 г. (при 16,9% в края на 2014 г.). Изразяваме надежда политическите процеси през 2019 г., както и аргументирането на политически тези, да не са за сметка на банките и техния имидж, тъй като е опасно подценяването на тяхната роля за общественото развитие и за икономическата стабилност на страната, посочва Петър Андронов.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Значи според г-н Андронов „банките не допускат неразумно кредитиране“. Ха-ха. Тогава бих искал да получа от този велик банкер отговор на въпроса: Колко „разумно“ е кредитирането на фирми около Пирин голф и колко милиона тези фирми, които фалират една след друга дължат на банката, която г-н Андронов управлява? И защо същата тази банка закупи през 2016 г. улиците и трафопостовете в Пирин голф, а после ги отдаде под наем на същите тези, фалиращи една след друга, фирми – Пирин голф, България Холидейз, Пирин голф асетс и т.н.

  2. г-н Андронов му пише на лицето що за егоцентричен екстремент е !
    Колкото до Европийски и Световни Банки следете първо Америката, после Европата, и Нашите съседи членки на ЕС преди да четете каквото и да било в тия жълти медий

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.