Театър на Балета на Борис Ейфман с премиера в София

Джоан Роулинг шокира с герои гейове

Осъден за закана за убийство и жертвата му жалят присъдата Инцидентът се разиграл във великотърновското село Беляковец преди година

Българският народ не е див и варварски, братя Британско-българският бизнес бал в Лондон е приеман с почести

Над 150 ранени и 50 арестувани при масовите бунтове в Каталуния

10-те домакински задължения, които горят най-много калории

БДЖ пуска пак временно спрените влакове в страната

СЕМ назначи Антон Митов за временен директор на БНР

Бум на лазерната епилация сред мъжете Технологията в обезкосмяването Duetto MT Evo е у нас благодарение на Jewel Skin Clinic

Турското външно министерство: Кюрдите нарушават примирието

Глория с нови кадри с любимия

Акция на спецпрокуратурата и ГДБОП в Несебър

Очни операции „2 в 1“ демонстрираха в Пловдив

Очни операции „2 в 1“ бяха демонстрирана по време на 15-ия симпозиум на Българското глаукомно дружество в Пловдив. Показани бяха 5 операции на живо от различни зали и с различни хирурзи, като всички те се извършваха в реално време и се излъчваха по видеовръзка в залата на конгреса. Участниците проследиха хирургична процедура, която решава едновременно 2 проблема на пациента – катаракта и глаукома.

По метода „2 в 1“ бе опериран 72-годишен мъж, който 3-4 години се лекува от глаукома, но не успява да контролира добре вътрешноочното налягане, макар че приема няколко различни медикамента, а освен това има и допълнителни проблеми от съдов характер следствие на прекаран инфаркт. Пациентът дошъл в клиниката за операция на катаракта (перде), но лекарят преценя, че може да му спести втора операция впоследствие, като едновременно премахне пердето и постави в окото имплант, който ще контролира глаукомата.

Така след една процедура, която трае няколко минути, пациентът получава едновременно 2 вътреочни импланта – изкуствена леща за пердето и т.нар. антиглаукомен дренажен шънт ExPress. Това е метална тръбичка, позволяваща на вътреочната течност да се оттича и осигурява постоянно вътреочно налягане. Най-важното, което един глаукомно болен трябва да прави, е да поддържа очното налягане в норма. Това се прави по няколко начина – с медикаменти (капки) или хирургично, , коментират офтамолози, които посветиха цял един ден от симпозиума на глаукомната хирургия, защото ролята й става все по-сериозна.

Проф. д-р Мариета Конарева-Костянева, председател на Българското глаукомно дружество, представи сравнително проучване на различни видове антиглаукомни операции. То е проведено в Катедрата по очни болести на Медицински университет-Пловдив и показва, че имплантите играят все по-голяма роля при контрола на глаукомата. По данни на СЗО (Световната здравна организация) между 2 и 4% от хората на планетата страдат от глаукома, която е огромен бич за обществото, защото слепотата е необратима. В България болните от глаукома, които се водят на отчет, са 78 487, което е много по-малко от 2% от населението у нас. 2/3 от глаукомно болните са жени, а 80% от случаите са на хора над 60 г.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.