Освободиха четвъртия задържан за атентатите в Каталуния

Под съдебен надзор, но на свобода е пуснат и четвъртият жив член на джихадистката клетка, извършила атентатите в Каталуния миналата седмица, предаде Франс прес, като цитира говорител на Националния съд.

Салх ел Кариб, който е имал таксифон (пункт за поръчка на такси по телефона) в градчето Рипол, бе държан в ареста четири дни. Той ще трябва да предаде паспорта си и да се явява в съда всяка седмица, докато продължава следствието, съобщи bTV.

"Уликите не ми дадоха възможност да установя достатъчно солидни основания за мярка за неотклонение временен арест", каза съдията Фернандо Андреу.

Следствието обаче ще трябва да разкрие какъв е бил евентуалният принос на Салх ел Кариб в организацията на атентатите. Съдията каза, че с кредитната си карта той е купил на Дрис Укабир самолетен билет за Мароко. Той уверил, че така му е направил услуга и че си е получил обратно парите в брой.

Други двама членове на клетката – Дрис Укабир и Мохамед Хули Шемлал – бяха обвинени във вторник в терористични убийства и остават в ареста. Третият заподозрян – Мохамед Аяла, бе пуснат на свобода под съдебен надзор, тъй като обвиненията срещу него са относително леки.

Коментари

Задължително поле