Още преди да е разработена: Богатите страни изкупиха ваксината срещу коронавируса

До момента са подписани договори за доставката на 5,3 млрд. дози от бъдещите ваксини, от които 51% са от страна на най-развитите държави.

Над 2,5 млрд. бройки осигурени за 13% от планетата

Негласно обединение от най-богатите страни на света, които по себе си представляват едва 13% от населението на планетата, са изкупили предварително над половината дози от бъдещите ваксини срещу коронавируса COVID-19. 

Това сочи доклад на международната хуманитарна организация “Оксфам”, цитиран от световните агенции. Следваната логика за всяка една от тези страни да се презапаси с няколко вида от разработваните ваксини, за да има гаранции, ако някоя от тях се окаже най-успешната. САЩ, Великобритания, Европейския съюз, Япония и други са подписали множество договори с бъдещ ангажимент, за покупката на дози от ваксините, когато бъдат произведени от компании като “Астра-Зенека”, “Санофи”, Файзър”, “Джонсън и Джонсън”, “Модерна” и др. 

Според доклада на “Оксфам” до момента са подписани договори за доставката на 5,3 млрд. дози от бъдещите ваксини, от които 51% са от страна на най-развитите държави, като наравно с изброените влизат Австралия, Хонконг, Швейцария и Израел. Останалото е обещано на големи развиващи се страни като Индия, Бангладеш, Китай, Бразилия, Индонезия и Мексико, твърди “Оксфам”.

Коментари

Задължително поле