Още 10 дни тревоги за новото правителство (Обзор)

Горица Грънчарова-Кожарева прие да бъде служебен премиер.

Новият служебен премиер Горица Кожарева се закани да предложи кабинета, Борисов и Пеевски не я познават лично

Димитър Главчев се оттегли сам 

Още 10-на дни има новият служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева, за да представи състав на кабинет пред президента Румен Радев. През това време тревогите кои ще са лицата в него не стихват. Спекулациите с имена започнаха веднага, а евентуалното оставяне на поста вътрешен министър на Калин Стоянов бе посочено за атестат от политически лидери.

“Конституцията не определя срок, но считам, че подходящата дата за нови избори е 20 октомври. Вие следва да представите проект за състав най-късно до 19 август, за да може да се впишем в законовите изисквания”, каза президентът на Кожарева в деня, в който тя даде съгласие да оглави Министерския съвет.

От своя страна тя увери, че ще сформира кабинет, който да функционира, докато се състави редовно правителство. На излизане от президентството увери, че ще спази срока. “Още утре започвам разговори със сегашните министри и други експерти, така че - ще се справя. Моля за търпение”, уточни Кожарева.

Минути преди да бъде предложена от президента, предшественикът є на поста Димитър Главчев оттегли заявената готовност да приеме за втори път да е служебен премиер.

“Прецених, че е най-добре да запазя доброто име, което имам. Появиха се и спекулации за мои зависимости, за които аз не знам, че имам”, коментира той.

Горица Грънчарова-Кожарева бе избрана за зам.-председател на Сметната палата по времето на втория кабинет “Борисов”. Лидерът на ГЕРБ обаче заяви, че не я познава лично, защото е била от квотата на БСП. “Ролята на партиите е да спечелят изборите и ние разбираме управлението да влезеш през официалния вход. Когато е през задния вход, който по принцип е за изход, непрекъснато влизаш да управляваш, аз не го разбирам”, коментира Бойко Борисов, но не посочи кой според него “влиза през задния вход”. Делян Пеевски също обяви, че не познава Кожарева: “Дано предстоящата служебна премиерка да устои на огромния натиск, който съм убеден, че ще се стовари върху нея от Мистър Кеш - Радев. Убеден съм, че тя ще бъде зверски натискана от него и кръга около него”, заяви Пеевски.

Според Кирил Петков от ППДБ дали Горица Кожарева ще работи за честни избори щяло да проличи от избора є за вътрешен министър. Според лидера на “Възраждане” Костадин Костадинов фигурата на Кожарева не е подходяща за високия пост: “Тя не може да бъде разглеждана като самостоятелен фактор и не взима решенията сама”, обяви той.

За БСП е важно да има честни избори, коментира Борислав Гуцанов. Подобна позиция изразиха и от ИТН: “Надяваме се да има по възможност безпристрастно отношение и добра организация на изборите, но президентът в случая няма кой знае какъв избор”, коментира Станислав Балабанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика