​Строежът на 4 метростанции започва през юни

През май ще започне подготовката за строителството на още 4 метростанции от третата линия от „Красно село“ до „Овча купел“. Същинския им градеж започва през юни,заяви вчера кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на строителството на метрото в кв. „Красно село“. Изпълнението на осемте станции, които се строят в момента, е 30%, заяви столичния кмет. През 2019 г ще за завършени първите 12 км с 12 метростанции от третия лъч - „Бул. „Владимир Вазов“ – бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ – Орлов мост – НДК – ж.к. Красно село – ж.к. Овча купел“.

С въвеждането в експлоатация на третата метролиния се очаква още 130 хил. софиянци на ден да пътуват с метро. Така общия брой столичани, които всеки ден ще ползват подземен транспорт, ще стане половин милион. Фандъкова съобщи, че на ден се очаква, че с пускането на третия лъч 14 хил. по-малко автомобила ще се движат по улиците на града. Ползите от третата линия на метрото са и 35 хил. ч. дневно спестено време от пътувания, до 25% по-малко трафик и намаляване на вредните емисии с над 11 хил. тона годишно. Линията ще прави интермодални връзки с основните входни артерии в града, с жп мрежата в "Горна баня", а чрез първия и втория лъч на метрото - с летището и с Централната жп гара.

Очаква се през втората половина на 2018 г. да бъдат доставени първите 5 от поръчаните 20 нови метровлака на компания Siemens, съобщи Фандъкова.

Кметът съобщи, че през юни ще бъде пуснато движението по локалните платна на бул. "Гоце Делчев" с десен завой по бул. "Цар Борис Трети" и от "Цар Борис Трети" към "Красно село". През юни ще бъде възстановено движението и по две ленти на бул. "Патриарх Евтимий", както и бул. "България" в района на строителството на метростанциите.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България