Още 4 фалшиви инвалиди разследват в Разград

СНИМКА: Архив

303 жители на региона са източили над 1,6 млн. лв. чрез неистински експертизи

 

Срещу още 4 жители на Разградско, получавали инвалидни пенсии с неистински експертни решения, са образувани досъдебни производства. Така случаите, по които работи сектор „Противодействие на икономическата престъпност”, заедно с новообразуваните, стават вече 307 за периода от 2013 г. досега. Първите разкрити, от 2012 г., които са били предадени на Специализирана прокуратура, пък са били 266.

Новите 4 досъдебни производства ще разплитат неправомерното получаване на пенсии от 3 жени и мъж от селата Дянково, Езерче и Мортагоново. Хората са на възраст от 67 до 69 години и са взимали пари без да имат описаните заболявания в експертните решения в продължение на години.

Към момента от полицията не уточняват по какъв начин те са се сдобили с документи, показващи тежки болести, които не им позволявали да работят.

Актуална справка на икономическа полиция в Разград показва, че от 2013 г. до 2018 г., чрез фалшиви документи, са били източени над 1,6 млн. лв., получени като инвалидни пенсии от 303 жители на региона. Голямата част от досъдебните производства са приключени и хората са дадени на съд. Парите са върнати на НОИ. Освен пенсиите неправомерно са получавани и други средства за социална интеграция и т.н., полагащи се на наистина болни хора.

През 2013 г. например са били разследвани 12 такива пансионери, които общо са били получили около 80 000 лв. за години назад. През 2016 г. случаите вече са били 72, с нанесени щети за над 366 000 лв. През следващата година полицията е работила по разкриване на източването на пари от 56 души, взели общо почти 428 000 лв. Миналата година са разследвани 20 души, които имат да връщат общо над 210 000 лв.

За първите случаи от 2012 г., които били предадени на Специализираната прокуратура, имало данни, че неверните експертизи за заболявания са изготвени от организирана група, която била идентифицирана и се знаело кои са хората, участвали в подготовката на цялата документация, която се внася в ТЕЛК. Работили тогава по разкриването на тази схема си спомнят, че според диагнозите хората масово страдали от разширени вени. В Разград обаче нямали информация за развоя на това разследване.

Обяснението за многото фалшиви инвалиди е и заради безработицата по селата, където хората няма какво да работят и да получават постоянни доходи, особено тези след 55-годишна възраст. Имало цели семейства с такива пенсии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право