Пазете се от санитарния ред!

Изолацията ще убие повече хора от вируса

Заключи ме за мое добро? Не, благодаря!

Преди всичко се притеснявам от паниката, която обхвана медиите и общественото мнение. Може да съм прекалено спокоен човек, но аз никога не съм чувствал този страх. Експертите оценяват смъртността от Covid-19 на 0,6 или 0,7%. Дори тази цифра да е малко по-висока за хората на моята възраст, много повече се страхувам от рак, инсулт или болестта на Алцхаймер.

Никога не съм казвал, че старите хора трябва да умират изоставени на съдбата си! Току-що казах, че съм по-загрижен за бъдещето на децата си, отколкото за моето здраве като човек под седемдесет. Изолацията ще има поне две много сериозни последици: сериозна икономическа криза, вероятно безпрецедентна (още по-сериозна, казват много икономисти, отколкото кризата от 1929 г.!) и намаляване, също безпрецедентно в мирни и демократични времена, на нашите свободи. Страхувам се, че икономическите последици от изолацията ще убият повече хора, особено в бедните страни, отколкото Covid-19. И не съм готов да се съглася да се удължи за неопределено време изолационния период за хора над 65 или 70 години, които не са по-заразни от другите, а просто са по-крехки. Заключи ме за мое добро? Не, благодаря!

Кризата разкри основната тенденция на нашето време, която наричам панмедикализация: идеология, която обявява здравето за най-висока ценност (а не щастието, любовта, справедливостта, свободата...) и която в същото време води до това, че всичко е подвластно на медицината - не само лечение на заболяванията, което е нормално, но също така и управлението на личния и социалния живот, което предизвиква много повече притеснения!

И не искам да се грижат за мен против моята воля! Наистина уважавам хората, които работят в старчески домове. Но по-скоро бих хванал Covid-19 или дори да умра от нея (ако е възможно, без да страдам!), отколкото да живея пет или десет години в състояние на изолация, независимо дали в старчески дом или някъде другаде. Някои хора не обичат тези думи. Но каква е тази нова „санитарна коректност“, която ни забранява да казваме това, което мислим? Пазете се от санитарния ред!

(Превод Павел Павлов)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения