Паламудът се скри заради бурно море

Рибарите в Царево имаха добра слука преди да хване морската буря.

Рибарите в Царево имаха добър улов, преди да излязат двуметровите вълни

Морските чакат и лефер идната седмица, молят се за хубаво време

Ловят с мрежи с “малко око”

Бурното море и достигащите до над два метра вълни спряха рибарите да влизат за най- желаната риба - паламуда. Те стоят край брега, потягат лодките си и одумват есенния риболовен сезон. Според повечето от морските вълци, той се очертава да е добър.

Преди да се разбушува морето, доста от лодките са натоварили доволно количество паламуд, макар че рибата е все още дребна.

“Ловят тези от нас, които имат мрежи с малко “око”. Трябва да е 34- 38 милиметра, защото паламудът още е дребен”, разказаха опитни рибари. “Царят на морето” ще наедрее и ще стане идеален за риболов след още десетина дни през октомври.

Морските се молят да не избяга от нашите води. “Имаме надежда за риба. Слуката на колегите преди бурята го доказва, дано времето се оправи”, дават си кураж те. Паламудът е известен с това, че пътят му е непредвидим. Никой не може да прогнозира кога ще се появи и накъде ще тръгне. За да се задържи все пак край някой залив трябва водата да е топла и да има храна- хамсия. След паламуда идва и леферът. Рибарите го описват като най-умната и хищна риба: Той, дори когато се насити на храна, продължава да напада. Попаднал в мрежите на някой далян примерно, буквално накълцва хамсията, дори и да не е гладен.

Лошото време повиши цената на сафрида 

Чакат вятъра да утихне от вторник

Даниела Фархи
ТРУД, Варна

Бурният вятър и вълнението през последните 3-4 дни повишиха цената на сафрида на борсата във Варна. Килото удари 12 лв. С 2 лв. по-евтино се продава чернокопът, а дребният е по 6-7 лв., но голямо предлагане липсва. “Морето е пълно със сафрид, барбуна и чернокоп, но дни наред стояхме без работа заради лошото време. Скоро всичко ще се оправи. Риба ще има и цените ще паднат”, обясниха рибари, обнадеждени от прогнозите, че до вторник вятърът съвсем ще утихне. В неделя за първи път лодки изпъстриха морето на юг от Варна, както и на север - край Калиакра.

Любители пък хващаха от брега край буните заргани. Паламудът отстъпва по скъпотия само на калкана и се харчи по 15 лв. килото, защото на север го няма.

Коментари

Задължително поле