Паметникът "1300 години България" придоби национален статут

Паметникът "1300 години България" в Шумен. Снимка: Цветелина Георгиева

Мемориалния комплекс „Създатели на българската държава“ над Шумен, издигнат в чест на 1300-та годишнина от създаване на България през 1981 г., вече е обект с „национално значение“. Вписан в регистрите на Министерството на културата като паметник, а не както досега, като група сгради. Това се случва със заповед на министъра на културата Боил Банов от края на миналата седмица, с която му се предоставя статут в категорията „национално значение“.

За да се стигне до тук общинската администрация трябваше да събере разпиляната документация около изграждането на знаковия монумент.

"За нас беше много важно да има статут, който ще ни даде възможност да кандидатстваме за финансиране, чрез програми за опазване на националното и световното културно наследство. Ще търсим средства, както по национални, така и по европейски проекти. Досега, без статут, това беше невъзможно. Един от задължителните критерии в оценката за допустимост е паметникът да попада в категорията „национално“ или „световно“ значение, да е национална или световна културно-историческа ценност“, обясни кметът на Шумен Любомир Христов.

] Паметникът "1300 години България" в Шумен. Снимка: Цветелина Георгиева
Паметникът "1300 години България" в Шумен. Снимка: Цветелина Георгиева

Паметникът „Създатели на българската държава“ е един от най-посещаваните културно-исторически обекти в региона. Той се стопанисва от Общинското предприятие „Туризъм, публични прояви и атракции“. През м.г. комплексът е бил посетен от близо 29 000 туристи, без да се отчитат дните за безплатните посещения и масовите прояви.

От няколко години общината работи с Министерството на културата и Националния институт за недвижимо културно наследство по въпроса за предоставяне на статут на Мемориалния комплекс. Процедурата стартира заради необходимостта от извършването на укрепителни дейности, за да се осигури безопасност за туристи, които го посещават.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България