Пандемия от лъжи

Снимка: „Евроком”
Владо Береану се превърна в един от водещите с най-остър език в ефира.

Все по-трудно е за обикновените хора да се ориентират в политическия битак, където се предлагат идеи, партии, политици - секънд хенд. И сред телевизиите няма предаване или водещ, който да е като пътеводител.
„Панорама” вече не е единственото по рода си обзорно предаване, на което хората се доверяват. Появи се много сериозна конкуренция от талантливи и авторитетни водещи на политически програми. И при това в телевизии, които доскоро не са имали претенция да са ориентир по меродавност. Ще спомена Веско Дремджиев по ТВ+, Тошко Йорданов в „Студио Хъ” на „7/8”, но не са само те. От друго естество е Владо Береану, който грее в нова светлина по „Евроком”, но за сатирата малко по-късно.

Как може добронамерения зрител да се ориентира в пороя от увещания, обещания, извъртания, противоречия и лъжи, лъжи, лъжи...

Трудно е за вярване, колко политици, след като не са били удовлетворени от постовете, които заемат, изведнъж стават яростни идейни противници на партията, в която са се клели. Например до вчера левите хора са вярвали на Шестте от БСП, днес ги наричат „шестте от пиацата. Обидно, по-обидно от ренегати.
Най-скарани с истината са отиващите си от властта. Министър Сачева говори пред чужда медия, че 80 полицаи са жертви на протестиращите и сега с в болниците. Много добре се знае, че само четирима са стигнали с оплаквания до лечебни заведения и не са се задържали и час. Да не говорим за будещите смях абсурдни твърдения на министърката за социалните проблеми у нас. „Твърдения” го казвам от деликатност, защото ми намирисва на лъжи.

Излъчващата самочувствие и добро настроения Екатерина Захариева, министър на външните работи и вицепремиер е изненадана от въпроса как ще коментира изявлението на помощник държавния секретар на САЩ - Франсис Фанън, че „Турски” и „Балкански поток” са едно и също и САЩ гледат на него като на руски геополитически проект. Ще припомня, че г-н Фанън е тук със специална мисия, след каквато следва рязка промяна на българските планове и проекти. И Екатерина Захариева, която би трябвало да е най-компетентна по целите на тази мисия, отговори изненадана, че не е чула за подобно изявление, но според нея нищо не заплашва проекта „Балкански поток”. Поразително безхаберие!

На живо гледаме изявленията на Борисов и Доналд Туск. Не много дипломатично Туск дава да се разбере, че нещата в България не вървят добре. Веднага след него Борисов заявява, че Туск е изразил „подкрепа за усилията” и още няколко шаблона. Няма да коментирам това разминаване. Веднъж казах по телевизията, че не вярвам на премиера и бях уволнен като съветник в служебния кабинет. Сега няма от къде да бъда уволнен, ще пуснат фабриката за компромати, сигурно.

Христо Иванов обяснява ултимативно по всички медии, че само неговата партия знае как трябва да се управлява. Огнян Минчев го попита уместно с кого все пак ще прави коалиция. С марсианците ли?
Един шегаджия и политик между другото каза, че ГЕРБ никога няма да бъде изпреварен от БСП. На другия ден социолозите все пак показаха леко предимство на червените. За извинение шегаджията, който е и съюзник на ГЕРБ, написа, че Борисов е най-отстъпчивият премиер.

Споменах предаването на Владо Береану, като нещо ново на екрана. Става дума за политическа сатира, която Владо поднася артистично и забавно. Това не са читалищни закачки от телевизионни комици. Напоследък сатирата съвсем изчезна от екрана. Обясненията са няколко. Едното е, че нещата вече станаха твърде сериозни и е излишно да се прибягва до намеците на сатирата. Друго е, че някои отидоха твърде далеч в слугинажа към управляващите и сега им е трудно да вземат завоя. Истинското обяснение според мен е, че страхът не си е отишъл. И затова Береану заслужава уважение. Дано не съм привлякъл вниманието към него на когото не трябва.

Коментари

Задължително поле