Паника след фалшив сигнал за авария в АЕЦ

Ядрената централа Пикъринг се намира източно от Торонто.

Канада разследва грешното съобщение

Съобщение за тревога заради инцидент в АЕЦ в Южна Канада, изпратено по грешка, предизвика паника сред населението в района, предаде Би Би Си.

В предупреждението се казвало, че екипи действат в отговор на инцидент в ядрената централа Пикъринг, източно от Торонто. То било предназначено за живеещите в радуис от 10 километра от АЕЦ-а, които трябвало да предприемат предпазни мерки. Съобщението било разпратено от центъра за извънредни ситуации в провинция Онтарио.

Близо два часа по-късно било пуснато второ съобщение, които подчертавало, че първото предупреждение е било грешка и че няма изтичане на радиация, както и че хората не трябва да предприемат предпазни действия.

„Онтарио пауър дженерейшън”, която управлява ядрената централа, обясни, че съобщението за авария е било пуснато по грешка. Как се е стигнало до нея обаче предстои да се изясни в разследване.

За изчерпателно разследване настоя и кметът на Пикъринг Дейв Райън. „Макар да съм успокоен, че няма извънредно положение, съм притеснен, че подобни грешки се случват”, написа Райън в туитър.

Централата Пикъринг е една от най-големите в света. Тя е пусната в употреба през 1971 г., намира се на брега на езерото Онтарио, на около 50 км от Торонто.

Коментари

Задължително поле