Параходство БМФ получи модерния кораб „Рожен“

Новопостроеният бълкер в Китай е с дедуейт 42 300 тона

Най-голямата шипингова компания "Параходство БМФ"АД е с още един нов кораб. На 21 януари в 14.18 ч местно време, в Нантонг, Китай, тя получи официално моторен кораб „Рожен“ (ROJEN – ІМО 9754927), съобщиха от пресцентъра на БМФ. Кръстница на новопостроения бълкер с дедуейт 42 300 тона стана Тонка Янкова. Изпълнителният директор на Параходството к.д.п. Александър Калчев пожела на „Рожен“ да среща хубави времена, гостоприемни пристанища и да носи щастливи моменти за капитаните и екипажите, които ще го експлоатират.

Първи капитан на кораба е к.д.п. Ганчо Христов, а първи главен механик – инж. Желю Желев. „Рожен“ е третият от серията модерни кораби по проекта Bluetech 42 (дедуейт 42 300 т). Първите два кораба - „Руен“ и „Рила“, са вече в експлоатация.

От 25 май 1978 г. до 25 август 2011 г. в състава на БМФ има друг кораб за насипни товари с името „Рожен“, който е построен във Варна (дедуейт 24 500 т). Той е и първият кораб, на който е бил капитан сегашният изпълнителен директор на БМФ Александър Калчев. Краят на експлоатацията на първия „Рожен“ настъпва в Китай – там, откъдето пък започна първата страница от историята на новия кораб със същото име.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България