Париж и Москва – накъде?

Макрон и Путин търсят точки на съгласие

Еманюел Макрон е на първото си официално посещение в Русия, където се надява да намери „точки на съгласие“ с руския президент Владимир Путин по деликатните въпроси за иранската ядрена програма и Сирия, въпреки разногласията между двете страни.

След изтеглянето с гръм и трясък на САЩ от иранската сделка Франция и Русия, които също са страни по нея, потвърдиха решимостта си да я спасят.

След години на напрежения, свързани с украинската криза и неотдавнашната афера с отравянето на Скрипал във Великобритания, Русия има какво да спечели от едно сближаване с европейците по иранския въпрос. Москва, която се сближи с Техеран, иска споразумението да остане такова, каквото е, докато Париж е за ново „разширено споразумение“, което да взима предвид контрола на ядрените дейности след 2025 г., балистичната програма на Иран, както и ситуацията в Сирия и Йемен.

„Уважавам го. Познавам го. Давам си ясно сметка за нещата“, каза френският президент, визирайки руския си колега, който, по думите му „е силен и интелигентен“. Макрон направи това изявление на 22 април пред американската телевизия Фокс нюз, преди да предупреди: „Вярвам, че ние никога не трябва да се показваме като слаби пред президента Путин. Когато вие сте слаби, той използва това“. „Макрон вече е представян като лидер в Европа, обещаващ държавник, реалист и прагматик, но с ограничено поле за действие по отношение на САЩ и на НАТО. Официалните медии дори използват дори термина „васализация“, припомня експертът Татяна Кацуева-Жан. „Той опитва да позиционира Франция отново като световна сила... Ако намеренията му са сериозни, тогава Путин и Макрон има за какво да си говорят. Ако става дума само за приказки, тогава Путин ще го разбере много бързо“, предупреждава експертът Фьодор Лукянов, председател на Съвета за външна политика и отбрана.

(Със съкращения, превод БТА)

Коментари

Задължително поле