ПГ на БСП внесе искане за оставката на Емил Христов като зам.-председател на парламента

Прокуратурата образува нови 13 досъдебни производства за безстопанственост в болници в страната

30-годишният Александър, който се простреля в Бургас, дава втори шанс за живот на 3-ма души

588 търновци дарили кръв за три месеца

Томислав Дончев за административната реформа: Съпротивата е системна, изключително здрава, зловеща Вицепремиерът лично ще ходи по ведомствата. Борисов: Поемаш и контролираш

Николина Ангелкова: От началото на мандата сме редуцирали неохраняемите плажове от 106 на 89

Благородник от кралския двор За първи път Land Rover предлага Plug-In хибридна система

Корабите по река Дунав вече задължително трябва да са с автоматична индикация

Еврокомисар Пиер Московиси: България е следващият член на еврозоната, но първо трябва силна икономика

883 цивилни са убити при въздушните удари на водената от САЩ коалиция в Сирия и Ирак

Пребита и ограбена 75-годишна жена вдигна на бунт жителите на Златарица

Спортният министър: Трябва да се търси лична отговорност при хулиганството

Сестрата на Ким Чен-ун предложи да се ускори обединението на двете Кореи

Какво е “секс бомба”? Отговорът на радио Ереван

“Българска гордост” е понятие още от Средновековието Моята ограда в Созопол е четири пъти по-стара от Америка

Парите бягат от България Преките чуждестранни инвестиции излязоха на минус към края на март

По данни на БНБ и покупките на имоти от чужденци намаляват

Преките чужди инвестиции в страната за първите три месеца на годината са отрицателни в размер на минус 106 млн. евро, а за година понижението им е с 323.2 млн. евро, обявиха от Българската народна банка.

На практика това означава, че повече пари на чуждестранни компании излизат от страната, отколкото влизат.

“Имаше период на служебно правителство и когато няма яснота кой взема решенията, малко по-трудно се случват нещата. Обикновено в турбулентна политическа обстановка това се отразява на инвестициите и те намаляват”, заяви пред “Труд” Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции.

Данните на централната банка показват, че само през март е отчетен спад на вложенията от 206,2 млн. евро, при увеличение с 55,5 млн. евро за същия месец на миналата година.

От БНБ обясняват, че причината е в предоставен през март заем в размер на 222,6 млн. евро от българско дружество на компанията майка зад граница.

Статистиката сочи, че най-много са се стопили инвестициите от Германия, Белгия и Австрия. Германските инвестиции са с 57,7 млн. евро по-малко спрямо март 2016 г, а тези от Белгия и Австрия са се понижили съответно със 75,9 млн. евро и с 55,7 млн. евро.

Янев обясни, че въпреки сегашния срив се очаква вложенията през следващите години да се увеличат. Той даде за пример, че към момента БАИ е одобрила 11 проекта на стойност 170 млн. лева, чрез които ще бъдат открити над 3500 работни места, а в процес на одобрение имали и още четири проекта. По думите му “това е основа в следващите няколко години да направим сериозен ръст”.

През първото тримесечие най-големите нетни преки инвестиции в страната са от Норвегия (17,8 млн. евро, 16,7% от общия размер за периода), Малта (15 млн. евро, 14,2%) и Холандия (12,3 млн. евро, 11,6%).

По данни на БНБ и вложенията на чужденци в имоти намаляват. През първите три месеца на годината руснаци, казахи и австрийци са купили имоти за 1,3 млн. евро у нас, а през същия период на миналата година са регистрирани сделки на стойност 8,8 млн. евро.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

 1. Чудесно е, че германците си тръгват. Така и влиянието им върху слабоумните им фенове ще намалее.

  1. Кмнтр, за да говориш такива крайни глупости си:
   а) дърт
   б) тъп
   в) руска к*чка
   д) турска к*чка
   г) вс. едновременно

  2. Слабоумен е синътна майка ти! Германците никога не са били тук. Само парите им. И това, че си отиват е плачевно, а не чудесно. Единствените, които са били тук след турците са руснаците. При това 2 пъти. Като и двата пъти ни е излизало солено! Има данни в нета – достатъчно си интелигентен сам да видиш как са ни бръснали без сапун. До кръв! Но не отговаря на опорните ти точки и няма да го направиш….

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.