Парите бягат от България

Преките чуждестранни инвестиции излязоха на минус към края на март

По данни на БНБ и покупките на имоти от чужденци намаляват

Преките чужди инвестиции в страната за първите три месеца на годината са отрицателни в размер на минус 106 млн. евро, а за година понижението им е с 323.2 млн. евро, обявиха от Българската народна банка.

На практика това означава, че повече пари на чуждестранни компании излизат от страната, отколкото влизат.

“Имаше период на служебно правителство и когато няма яснота кой взема решенията, малко по-трудно се случват нещата. Обикновено в турбулентна политическа обстановка това се отразява на инвестициите и те намаляват”, заяви пред “Труд” Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции.

Данните на централната банка показват, че само през март е отчетен спад на вложенията от 206,2 млн. евро, при увеличение с 55,5 млн. евро за същия месец на миналата година.

От БНБ обясняват, че причината е в предоставен през март заем в размер на 222,6 млн. евро от българско дружество на компанията майка зад граница.

Статистиката сочи, че най-много са се стопили инвестициите от Германия, Белгия и Австрия. Германските инвестиции са с 57,7 млн. евро по-малко спрямо март 2016 г, а тези от Белгия и Австрия са се понижили съответно със 75,9 млн. евро и с 55,7 млн. евро.

Янев обясни, че въпреки сегашния срив се очаква вложенията през следващите години да се увеличат. Той даде за пример, че към момента БАИ е одобрила 11 проекта на стойност 170 млн. лева, чрез които ще бъдат открити над 3500 работни места, а в процес на одобрение имали и още четири проекта. По думите му “това е основа в следващите няколко години да направим сериозен ръст”.

През първото тримесечие най-големите нетни преки инвестиции в страната са от Норвегия (17,8 млн. евро, 16,7% от общия размер за периода), Малта (15 млн. евро, 14,2%) и Холандия (12,3 млн. евро, 11,6%).

По данни на БНБ и вложенията на чужденци в имоти намаляват. През първите три месеца на годината руснаци, казахи и австрийци са купили имоти за 1,3 млн. евро у нас, а през същия период на миналата година са регистрирани сделки на стойност 8,8 млн. евро.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции