Парите на милионерите с 35% ръст в кризата

Спестяванията на граждани в банките за година са нараснали с 6,7 млрд. лв.

Домакинствата държат в банки над 62 млрд. лв.

Най-много се увеличават спестяванията на граждани с големите влогове

Хора закриват сметките си

Спестяванията на милионери в родните банки бързо нарастват. В края на март депозитите на граждани със суми над 1 млн. лв. в тях са 1154 броя, а общият размер на наличната сума в тях е 3,17 млрд. лв., показват данните на БНБ. Това е нов рекорд за наличната сума в милионерските депозити. В рамките на година, по време на пандемията, броят на депозитите на милионери нараства с 22,5%, а общата сума в тези влогове се увеличава с впечатляващите 34,8%.

През първите три месеца на годината депозитите на граждани със суми над 1 млн. лв. в тях намаляват с 26 броя. Явно от януари до март много милионери са похарчили част от парите си, или са ги разделили на няколко по-малки влога. Но общата налична сума в милионерските влогове продължава да расте. Само за три месеца тя се е увеличила с близо 140 млн. лв.

На второ място по ръст са депозитите на граждани със суми между 200 хил. и 500 хил. лв. За година броят им нараства с над 22% и надминава 14 хил., а общата сума в тях се увеличава с 22,5% до 3,91 млрд. лв.

На трето място по ръст също са големи депозити - тези със суми между 500 хил. и 1 млн. лв. За година броят им и общата сума в тях се увеличават с над 14%, макар че през последното тримесечие има лек спад.

При по-малките депозити също има увеличение, като колкото по-малки са сумите във влоговете на граждани, толкова по-малък е ръстът на спестените пари в годината на пандемия. При най-малките влогове със суми до 2500 лв. дори има спад. Това показва, че хората с малки спестявания закриват сметките си, за да закърпят семейния бюджет, или обединяват няколко влога в един по-голям.

В резултат общият брой на депозитите на граждани за година намалява с 1,6%, или със 154 хил. броя. Но общата сума във влоговете на граждани нараства с 12%, или с 6,7 млрд. лв., и в края на март достига 62,85 млрд. лв.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси