Партиите за бой се стягат

Предизборната кампания на партиите започна още по време на заседанията на 45-ото НС.

ГЕРБ сменят кадри в изпълкома, надъхват се за още гласове

“Има такъв народ” искат да са първи, в БСП се карат заради неприсъствен пленум

Коалицията на Мая обмисля да се отърве от “Изправи се! Мутри вън!”

Още преди да е разпуснато 45-ото НС, партиите започнаха напрегната подготовка за извънредните парламентарни избори на 11 юли.

От партията на Слави Трифонов “Има такъв народ” съобщиха, че ще оглеждат хората, ще преценяват кой и колко ценен може да бъде като депутат и ще пренареждат листите. Не скриха и амбицията си да са първа политическа сила. От “Изправи се! Мутри вън!” признаха, че обмислят дали да не се отърват от “Мутри вън!”, т. е. от Отровното трио, което вече е дует - Бабикян-Хаджигенов.

ДПС ще мобилизират електората в Турция, където този път секциите няма да са ограничени до 35.

От “Демократична България” също обявиха, че ще разчитат на голям брой гласове от чужбина, вече чертаят и стратегии за по-агресивна кампания в големите градове. Обсъжда се вариант за пренареждане на листите в София, като се вземат предвид преференциите.

От ВМРО вече обявиха, че започват преговори с НФСБ и КОД на Петър Москов, защото видяха, че самостоятелно не могат да прескочат 4-процентната бариера.

ГЕРБ и БСП стягат утре партийните редици. Онлайн ще заседава националната конференция на партията на Бойко Борисов, а червените провеждат неприсъствен пленум от 8 до 11 май.

В ГЕРБ ще се обсъждат промени в устава, както и персонални промени в ръководството на партията. В изпълнителната комисия оставки са депозирали Менда Стоянова, Красимир Велчев и Пламен Нунев, научи “Труд”. Първите двама не бяха в кандидат-депутатските листи на 4 април. Очаква се в изпълнителната комисия да влязат Десислава Атанасова, Даниел Митов и Деница Сачева. Промени предстоят и в Контролната комисия. От нея ще си тръгнат евродепутатите Емил Радев и Андрей Новаков. На тяхно място ще влязат представители на младежката структура.

Участници във форума не скриха притеснението си от предстоящата реч на Бойко Борисов. Казаха, че очакват критика за недобро представяне на партията в няколко областни града, където се очаква смяна на координаторите. ГЕРБ вече обявиха, че ще мобилизират структурите си и че целта им ще бъде да увеличат гласовете за партията значително. Прогнозите се, че ще бъде обяви курс към втвърдяване на партията.

Пленумът на БСП е посветен на критериите и процедурите за издигане на депутати и на графика за свикване на общински и районни конференции. Дневният ред разгневи знакови социалисти. Костадин Паскалев, Дора Янкова, Янаки Стоилов, Петър Мутафчиев, Явор Гечев и Донка Михайлова разпространиха позиция, в която обвиняват председателя на партията Корнелия Нинова в чиновнически подход.

“Не са предложени на вниманието на НС важни политически въпроси: Какви са целите ни на предстоящите избори? Каква е стратегията ни за постигането им? Направили ли сме необходимия анализ на политическата ситуация и основните цели на другите политически субекти? Кои са съществените проблеми пред страната и кои са левите решения? С кои личности ще се борим за доверието на избирателите? Кои са партньорите ни и кои основните ни опоненти? В политическа изолация ли сме? Как се развиват отношенията ни с президента Радев и вицепрезидента Йотова?”, пише в позицията. В нея се настоява за свикване на присъствено заседание на пленума.

20% е квотата за социални експерти

Нинова търси авторитети, с „високи нравствени качества“

Хора с обществен опит и авторитет, с високи нравствени качества, политическа отговорност и лоялност към политиката на партията и нейните ценности ще търсят местните структури на БСП, за да ги номинират за листите. Това са водещите критерии спуснати от “Позитано” 20. Друго изискване към бъдещите червени депутати е имат образователна степен магистър, експертен опит в различни професионални сфери, висока обща култура, комуникативност, инициативност и социална чувствителност. Посочено е, че не бива да се номинират червени кметове, както и хора, които са навъртели 12 години стаж като депутати.

Любопитен е и проектът за модел на бъдещата парламентарната група на БСП. В нея се предвиждат 15 процентни квоти за политически лидери и общественици; за политици и експерти с опит в областта на макроикономиката и финансите; за икономисти и за експерти в областта на външната политика. 20% е квотата за експерти в областта на социалната политика (социално дело, наука, култура, образование, здравеопазване, младежки дейности и спорт, социално и пенсионно осигуряване) и политици и експерти с опит в областта на гражданското общество, правото, социологията, политологията, медиите. Не по-малко от 30% от бъдещите червени депутати трябва да са на възраст до 40 години.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения