Партията на премиера Марк Рюте спечели изборите в Холандия

Дяснолибералната Народна партия за свобода и демокрация на премиера Марк Рюте печели парламентарните избори в Холандия, побеждавайки антиислямската Партия на свободата на Герт Вилдерс, показват първите резултати, цитирани от Асошиейтед прес.

Партията на Рюте е получила 31 от 150 места в Долната камара на парламента, следвана от три партии с по 19 места - Партията на свободата на популиста Вилдерс, дясната - Християндемократически призив и ляволибералната - "Демократи-66".

Регистрирана е най-високата за последните 20 години избирателна активност. Според анализатори Марк Рюте е успял да мобилизира голяма част от пасивния електорат да го подкрепи пред лицето на неизвестността, ако Вилдерс дойде на власт с неговите гръмки обещания да "деислямизира" Холандия и да я изкара от Европейския съюз /ЕС/. Възприетата от Рюте твърда линия в дипломатическия конфликт с Турция, разразил се в последните дни на предизборната кампания, също му е дала предимство пред основния съперник.

Резултатите от изборите в Холандия успокоиха Европа. Председателят на Европейската комисия /ЕК/ Жан-Клод Юнкер поздрави холандците за "вота им против екстремистите". Германският канцлер Ангела Меркел също поздрави по телефона Марк Рюте.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа