Пеевски имал офшорки без дейност. Е, и?

Кога ще бъдат проверени чуждестранните дружества на Иво Прокопиев и Асен Василев, както и декларацията с невярно съдържание на канадеца Кирил Петков?

От вчера насам жълтопаветните умнокрасавци си намериха нов повод да се упражняват в красноречие в социалните мрежи и по страниците на медиите от кръга „Капитал“. Според тях било голям проблем, че името на Делян Пеевски изплувало от „Пандора Пейпърс“, защото бившият депутат имал офшорни дружества, но не ги декларирал пред Сметната палата. Вадят декларациите му, „доказват“, раздават присъди, определят кои от държавните органи трябва сега да го проверяват. В аватар на гвардията им се е превърнал Атанас Чобанов, който от ултралуксозния си офис във Франция (докато колегата му в сайта „Бивол“ Асен Йорданов се оплаква публично, че уж нямали средства), с ехидна усмивка се  разпорежда в българските „черни списъци“ да бъдат включени нови фирми и се хвали, че провеждал лични срещи с Кирил Петков и Асен Василев, в които им „навирал“ информация в очите.   

За тяхно съжаление Пеевски веднага опроверга поредната манипулация на кръга „Капитал“, като стана ясно, че заложената медийна „бомба“ от Чобанов и Прокопиев, е без фитил. Фирмите му се оказаха без дейност и без активи, без сделки и без нищо нередно в тях. Оказаха се и декларирани, защото Пеевски надлежно е включил в декларацията си пред Сметната палата техния едноличен собственик на капитала - друго дружество, в което има пряко участие. 

Истината разбира се няма да попречи на глутницата надъхани неолиберални камикадзета и присъдружните им „протестни“ политици, поне две седмици да тиражират всеки ден глупостите по негов адрес, и то докато същевременно цените на тока и на стоките за потребление главоломно растат, а правителството се проваля в опита си да избегне екокатастрофа в Черно море, породена от бездействието при казуса с кораба „Вера Су“. 

Така Пеевски за пореден път се оказва удобна топка в точния момент, подадена от Прокопиев към служебното правителство и дори към президента Радев, който също не пропусна да коментира как присъствието на бившия депутат от ДПС в „Пандора Пейпърс“ било проблем за нашите институции и не говорело добре за правоохранителните и разследващи органи. Естествено, идват избори, а какво по-добро отклоняване на вниманието на обществото е това Пеевски отново да бъде развяван като универсалния виновник и всеки който няма какво друго да каже, да се катери по гърба му. Аман от тази дъвка „Пеевски“.  

Радев и политиците приближени на Прокопиев сега говорят за „Пандора Пейпърс“ и отиграват топката, но мълчат оглушително, и то от няколко месеца, за декларацията с невярно съдържание на канадеца Кирил Петков - пластмасовият и напудрен проект на същия кръг „Капитал“, готвещ се да овладее окончателно властта в страната, в интерес на задкулисието. Мълчат и за фалиралата фирма на Асен Василев в Лондон, ощетила кредиторите си с 9 млн. британски паунда, както и за трите му офшорки, с които е свързан -  „Акселберт“, „Невек кепитъл“, и „Лессно“ ЛЛС – помещаващи се на Британските Вирджински острови и в щата Делауеър, САЩ. 

Никой не повдига темата и кога държавните органи най-после ще проверят Иво Прокопиев за двете кипърски офшорки „Столбърг” и „Уиклеф Холдинг Лимитид”, с които през 2013-та година акционерите в „Алфа финанс холдинг“ бяха ощетени с милиони при сделката с Кварцверке за „Каолин“. Тогава холдингът на Прокопиев купува 3,5 млн. акции на “Каолин” за 1,73 лв. След това препродава 2 млн. от тях на двете офшорки за 1,45 лева за акция, а няколко дни по-късно тези офшорки продават акциите си на Кварцверке за близо 4 лв. всяка акция. Вместо самият холдинг да ги продаде директно на купувача като част от голямата сделка. Така 6.5 милиона лева се изпаряват в Кипър, вместо да влязат в „Алфа финанс холдинг“ и да бъдат платени данъци върху тях. 

Така че новата мантра „Пеевски има офшорки“, няма да доведе до нищо, но въпросът кога ще бъдат проверени Иво Прокопиев и Асен Василев за техните офшорни владения и дали не са укрили данъци, както и подал ли е Кирил Петков декларация с невярно съдържание, стои на дневен ред. Дали това е проблем за институциите и дали говори добре за правоохранителните органи, е въпрос за много милиони, като отговорът му е в действията на Румен Радев и Стефан Янев. Защото обществото чака разрешаването му, а пък многото „почтеност“, прикриваща явни нарушения, като нищо може да им изиграе лоша шега на 14-ти ноември.  

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари