Пекин отмени Нова година

Три града в Китай са вече подложени на пълна карантина

Три града вече са подложени на пълна карантина

Светът въвежда извънредни мерки

Градската управа в китайската столица Пекин обяви в четвъртък, че отменя всички предвидени за тази събота празнични събития за отбелязването на китайската лунна Нова година, заради вирусната епидемия, която се разпространява в страната вече месец, предаде АФП. По-рано същия ден китайски власти обявиха че са наложили пълна карантина над 11-милионния град Ухан, откъдето се предполага че е започнало разпространението на болестта.

Часове по-късно ограничителните мерки бяха разширени и до близките селища Хуангганг, със седем милиона жители и по-малкото предградие Ежу. Експерти от Световната здравна организация (СЗО) заседаваха до късно в четвъртък, за да решат дали да обявят новата зараза като риск от глобална пандемия. Руската агенция ТАСС цитира свои източници от Китай, според които учени в университета в град Ухан, са успели да отработят метод за борба с коронавирусът и даже вече са успели да излекуват пациент. Същевременно китайските власти съобщават за най-малко 17 загинали в резултат на заразяване с новия вирус и над 600 носители на болестта.

Органите в близки страни като Япония, Южна Корея, Хонконг и Тайван, където вече има регистрирани случаи на заболели от коронавирусът вече са предприели мерки за извънредно наблюдение на пътници идващи от Китай. Във Великобритания и Австралия също са въведени извънредни протоколи, както и в САЩ, където в сряда бе регистриран първи случай на заразен, идващ от град Ухан.

Коментари

Задължително поле