Пенсионните фондове не могат да покрият загубите

Постигнатата доходност от пенсионните фондове през настоящата година още не може да покрие загубите от миналата година.

За последните две години са с отрицателна доходност

През тази година излязоха на плюс

Частните пенсионни фондове в страната все още не могат да покрият загубите от управление на парите на осигурените граждани, натрупани през миналата година. Средната годишна доходност на универсалните пенсионни фондове, в които са осигурени работещите граждани, родени след началото на 1960 г., е минус 3,5% за последните 24 месеца до края на септември, показват данни на Комисията за финансов надзор.

Само един от универсалните пенсионни фондове е отчел положителна годишна доходност от 1,42% за 2-годишния период. Останалите фондове са с отрицателна доходност, която варира от минус 1,26% до минус 5,5%.

Само за първите девет месеца на настоящата година универсалните пенсионни фондове имат положителна доходност от средно 3 на сто. Но това не е достатъчно, за да бъдат покрити загубите от управлението на парите на осигурените през миналата година. За 2022 г. всички универсални пенсионни фондове бяха с отрицателна доходност, като средното ниво беше минус 10 на сто. Постигнатата доходност през миналата година варираше от минус 3,06% до минус 13,49%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси