Универсалният базов доход е осъществим

Великобритания може да остане под карантина в продължение на половин година

Американски учен: До 200 000 души ще загинат от коронавируса в САЩ

Норман Рийдс иска да има сексуална връзка Досега персонажът му в „Живите мъртви” нямаше никакъв личен живот

Недостигът на храни вдига цените

756 души са починали в Италия за последното денонощие

Кои лекарства действат срещу COVID-19 СЗО стартира пробно тестване на 4 потенциални лечения на коронавируса

92 акта заради разходки са съставени в Пловдив само за ден

Учителите изтощени от онлайн образованието 12-часов работен ден имат повечето преподаватели

Фризьорки режат платове за маски От 2 до 10 лева струват самоделни изделия, слагат им и активен въглен

COVID-19 намали жертвите на пътя

Финансовият министър на германската провинция Хесен се е самоубил заради коронавируса

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 30 март 2020

Онлайн изложба събира творби на Фрида Кало

ЧСИ-тата дариха 52 300 лева на „Александровска“

Пенсионните фондове с доходност до 8,7%

Щатският индекс Dow Jones през 2019 г. нарасна с 23,74%. Поскъпването на акциите на международните капиталови пазари доведе до добрите резултати на пенсионните фондове.

Добрите резултати се дължат на поскъпването на акциите на международните пазари

Вложенията в ДЦК са до 71% от активите

Доходност между 3,69% и 8,74% са постигнали различните универсални пенсионни фондове (УПФ), в които задължително се осигуряват всички работещи, родени след началото на 1960 г., показват данни на Комисията за финансов надзор. Оказва се, че парите за старини в частните пенсионни фондове са донесли много добра доходност, на фона на рекордно ниските лихви по левовите депозити на граждани в банките, които вече са под 0,23% за година.

Доходността на доброволните пенсионни фондове (ДПФ) е в по-широки граници и варира от 2,72% до 9,25%. При ниските държавни пенсии и застаряването на населението в страната заделяне на пари за старини чрез вноски в доброволните фондове през 2019 г. се е оказало много успешна инвестиция.

Резултатите на пенсионните фондове до голяма степен зависят от движението на цените на акциите на международните капиталови пазари, тъй като вложенията в тях имат дял между 19% и 50% при различните компании. През миналата година основният индекс SOFIX на Българската фондова борса се понижи с 4,42%, но повечето борси по света се представиха изключително добре. Щатският индекс Dow Jones през 2019 г. нарасна с 23,74%, германският DAX се увеличи с 25,4%, а френският CAC-40 се повиши с 29%.

Много голям дял от инвестициите на универсалните пенсионни фондове са в държавни ценни книжа (ДЦК) – между 16% и 71% от управляваните от различните компании средства. Но заради отрицателните лихви на Европейската централна банка доходността на тези ДЦК е минимална. Пенсионните фондове обаче търсят не само висока доходност, но и сигурност на вложенията. Затова инвестициите им са разпределени между по-рискови финансови инструменти като акциите и по-сигурните ДЦК. Значителни средства фондовете са вложили и в корпоративни облигации, които при една от компаниите достигат 27% от управляваните активи. Инвестициите в недвижими имоти и банкови влогове имат минимален дял от активите на фондовете.

Не винаги пенсионните фондове се представят толкова добре, колкото през 2019 г. През предходната 2018 г. повечето универсални пенсионни фондове имаха отрицателна доходност, която достигаше до -6,3%, а само един имаше положителна доходност от 0,07%. Но за дълъг период от време, например за 5 години, доходността на различните УПФ-та е между 10% и 25%.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.