Пенсия над 900 лв. за 115 000 българи

Увеличават се пенсионерите с по-високи възнаграждения

До минималната от 250 лева взимат 704 000 човека

За 41 души таванът от 1200 лева не важи

Все повече българи получават пенсия над 900 лева. Това показват данните на Националния осигурителен институт. Към края на септември пенсионерите, които взимат на месец основна пенсия, без добавки към нея, над 900 лева до тавана от 1200 лева са 115 112 човека. За сравнение в края на юни българите с пенсия над 900 лева са 93 560 човека или за три месеца богатите пенсионери са се увеличили с близо 22 000 души.

От 900 до 1000 лева в края на септември получават 31 319 човека. За сравнение към края на юни с такава пенсия са можели да се похвалят близо 27 800 пенсионери. Нараства и броят на хората, които получават за старост от 1000 до 1100 лева на месец. Такива в края на деветмесечието са близо 24 000 човека, при 20 400 към края на юни. Близо 60 000 пенсионери пък взимат между 1100 и тавана - 1200 лева в края на септември, три месеца по-рано техният брой е бил малко над 45 300 души, показват данните на НОИ.

Една от причините за ръста на богатите пенсионери е увеличението на всички пенсии от 1 юли с 6,7% по швейцарското правило. Както “Труд” писа при тази индексация средното увеличение на пенсиите е било с 30 лева. Повишение са получили 2 092 916 души, а 31 213 човека не са получили такова. Увеличението е струвало близо 64 милиона лева на хазната.

В същото време намаляват хората, които взимат до 250 лева на месец, колкото стана минималната пенсия за стаж и възраст от 1 юли. По данни на осигурителния институт в края на полугодието до 250 лева на месец са получавали 888 000 пенсионери, а три месеца по-късно броят им намалява до 704 000 човека. Още 6 човека обаче са се възползвали от привилегията за тях да не важи таванът на пенсиите.

Според Кодекса за социално осигуряване таванът на пенсиите не се прилага за хора, които са били президенти, вицепрезиденти, министър-председатели, председатели на Народното събрание и конституционни съдии. Каква е точната сума, която взимат на месец въпросните привилегировани, не е ясно. Над 1200 лева получават 41 човека в края на септември, докато в края на юни техният брой е бил 35 души.

Утре на Тристранката бизнесът предлага:

Втората пенсия да се прехвърля преди пенсиониране 

Ще има ощетени от сегашния вариант

Сега е предвидено срокът за прехвърляне на парите в НОИ да расте и през 2038 година да стане 5 години преди пенсия.

Парите за втора пенсия, натрупани в универсален пенсионен фонд, да могат да се прехвърлят в НОИ към момента на пенсиониране. Такава промяна в Кодекса за социално осигуряване предлагат от Асоциацията на индустриалния капитал в България. Промените в КСО, които регламентират начина на изплащане на вторите пенсии, ще бъдат обсъдени утре на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество със синдикатите и бизнеса. Сега в промените в КСО е предвидено прехвърлянето на парите в НОИ от 1 януари 2022 г. до 31 декември 2025 г. да става не по-късно от 1 година преди навършването на възрастта за пенсия, като срокът ще нараства до 2038 година, когато отново става 5 години преди пенсия.

Единственото справедливо решение е да се даде право на хората да избират дали да си прехвърлят парите от универсалните фондове в НОИ към момента на пенсиониране, посочват в мотивите си от АИКБ. Едва тогава те ще знаят със сигурност имат ли необходимия стаж за пенсиониране от фонд “Пенсии” на ДОО, имат ли достатъчно средства в универсалните фондове, както и кое би било реално (а не хипотетично в някакъв бъдещ момент) най-изгодно за тях самите (а не за средностатистическия осигурен). Ощетени при предлаганите в представения за обществено съгласуване законопроект срокове за избор “на сляпо” биха били със сигурност лицата, които са се осигурявали на минимален осигурителен доход, заявяват от АИКБ. Според работодателите тези хора биха изгубили своите средства, ако ги прехвърлят от универсален фонд в Сребърния фонд, защото пенсията от фонд “Пенсии” на ДОО няма да бъде увеличена, а предвид минималния є размер, тя не може да бъде намалена.

Друго предложение е осигуреното лице да има право на допълнителна пожизнена пенсия за старост до една година преди навършване на възрастта за пенсия. Така, според бизнеса ще се даде възможност за по-ранен достъп на хората да средствата в техните средства в универсален пенсионен фонд.

Заедно с парите за декември

От утре изплащат добавките по 50 лева 

От утре започва изплащането на пенсиите за декември и добавката от 50 лева към тях. Парите ще бъдат преведени на възрастните хора до 21 декември (понеделник). 2 114 910 пенсионери ще получат добавка от 50 лв. към пенсиите си за месец декември тази година.

Допълнителната сума ще се изплаща на всички пенсионери независимо от размера на техните пенсии.
За изплащането на добавките за декември бяха отпуснати допълнителни 105 925 000 лв. по бюджета на държавното обществено осигуряване. Средствата са осигурени за сметка на преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2020 г.

Изплащането на добавката от 50 лв. към пенсиите става за пети пореден месец и е стъпка за подкрепа на пенсионерите, планирана в пакета със социално-икономически мерки на правителството.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения