Пентагонът: Русия тайно провежда изпитания на ядрено оръжие с малка мощност в Арктика

Американското военно разузнаване смята, че Русия тайно провежда изпитания на ядрено оръжие с малка мощност в Арктика в нарушение на международния мораториум, предаде Би Би Си, цитирана от БНР.

„САЩ смятат, че Русия, вероятно, не се придържа към „нулев“ стандарт на съблюдаване на мораториума на изпитания на ядрено оръжие“, заяви генерал-лейтенант Робърт Ашли на конференция за контрола над ядрените оръжия. Според него Вашингтон очаква Москва „значително“ да увеличи ядрения си арсенал през следващото десетилетие.

Официални представители на САЩ потвърждават, че сходни данни има и у другите служби.

Руският генерал Владимир Шаманов, председател на комисията по отбрана в Държавната дума, нарече изказването на Ашли безотговорно. „Невъзможно е да се провеждат ядрени изпитания тайно при тази техника, която днес контролира тези процеси“, каза Шаманов пред Интерфакс и подчерта, че професионализмът на американските колеги запада.

Анализатори също посрещнаха със скептицизъм обвиненията към Москва. Организацията за забрана на изпитанията на ядрено оръжие обяви, че не е регистрирала никаква необичайна дейност.

Коментари

Задължително поле