Песков: В Украйна нямаше „Майдан“, а военен преврат

Дмитрий Песков

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков подчерта важността на това Русия да постигне целите си по време на специална военна операция в отговор на въпрос на журналисти как Кремъл оценява сегашната ситуация в Украйна 10 години след Евромайдана, съобщават руски медии.

"Ние го наричаме "Майдан", но всъщност това беше преврат, насилствен преврат, който беше спонсориран от чужбина. Трябва да наричаме нещата с истинските им имена", каза Песков. "Фактът, че беше спонсориран от в чужбина", беше пряко и косвено признато от представители на чужди държави. Това също не е тайна за никого. Следователно, разбира се, има такова предразположение, да кажем, на киевския режим."

"Основното за нас е да постигнем целите си. За товаспециалната военна операция продължава”, добави още Песков.

На 21 ноември 2013 г. украинското правителство обяви спирането на подписването на споразумението за асоцииране с Европейския съюз. В отговор опозицията на Върховната Рада блокира работата на парламента и започна дългосрочен митинг на Площада на независимостта в центъра на Киев. По време на тримесечната конфронтация, наречена Евромайдан, агресивните националисти превзеха редица административни сгради в западната част на страната, а в центъра на Киев издигнаха палатков град и създадоха въоръжени групи, които влязоха в открита конфронтация със служителите на реда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия