Песков: Отпадането на забраната за предоставяне на американско оръжие на бригадата "Азов" е "изключително негативно"

Дмитрий Песков

Решението на президента на САЩ Джо Байдън да отмени забраната за оръжейни доставки за украинското подразделение "Азов" е "изключително негативно", заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.

Този ход показва, че Вашингтон няма да се спре пред нищо в опитите си да навреди на Русия, каза Песков на брифинг.

По-рано днес в. "Вашингтон пост" съобщи, че Държавният департамент отменя въведена преди десет години забрана батальонът "Азов" да получава американско обучение и оръжие, след като нов анализ не е установил доказателства за нарушения на човешките права от страна на подразделението, отбелязва Ройтерс.

"След щателно проучване украинската 12-а бригада със специално предназначение "Азов" премина успешно проверката по закона "Лийхи", извършена от Държавния департамент на САЩ", се посочва в изявление на американското външнополитическо ведомство.

Законът "Лийхи" забранява предоставянето на американска военна помощ на чуждестранни военни части, за които е установено, че са извършили нарушения на човешките права, посочва Ройтерс.

Подразделението "Азов", което има крайнодесни и ултранационалистически корени, е част от украинската Национална гвардия и произхожда от едноименния батальон, формиран, за да се сражава срещу подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия