Песков: САЩ не спират да култивират санкции срещу Русия

САЩ не спират да култивират санкционни мерки срещу Русия, но Москва се адаптира към тези условия и действа в съответствие със собствените си интереси. Това каза пред журналисти прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, съобщават руски медии.

Песков обърна внимание на искането на Министерството на финансите на САЩ към управляващите компании да получат информация за стотици танкери, за които се твърди, че транспортират руски петрол, предназначен за износ, заобикаляйки санкциите, наложени от Запада.

"Ние, разбира се, разбираме, че американските власти не спират стремежите си към санкции под една или друга форма. Но въпреки това ние се адаптираме към тези условия и действаме по начин, който най-добре отговаря на нашите интереси", каза още Песков.

Според Reuters, Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ е изпратила съответни известия до 30 чуждестранни компании, което е най-голямата стъпка от този вид на американските власти след въвеждането на ограничения върху цените на петрола от Вашингтон и неговите съюзници.

Според източник на Reuters, някои от разследваните кораби са участвали в транспортирането на руски петрол от далекоизточното пристанище Козмино, докато други са били натоварени на петролното пристанище Приморск на брега на Финския залив.

Министерството на финансите на САЩ отказа да коментира разследването.

„Въпреки че не потвърждаваме и не коментираме разследвания или принудителни действия, отделът се ангажира да спазва тавана на цените и да намали ресурсите на Русия“, цитира агенцията думите на говорител на отдела.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия