Петима в битка за джакпота на Софийския маратон

Петима африканци остават в битка за големия джакпот от 20 000 лева на Софийския маратон в неделя, след като вече приключи срокът на заявките. За наградата при мъжете могат да претендират Осеа Туей (Кения), мароканците Юсеф Сбаи и Хамис Бакари, както и сънародникът им Ахмет Насеф, състезаващ се за Италия. От жените в голямата игра е само кенийката Рут Матебо. Бонусът се дават за най-добро представяне, общо за двата пола, от трите маратона във веригата през 2019-а (Стара Загора, Варна и София).

Над 5000 атлети от цял свят са заявили участие за надпреварата. Надпреварата има ново трасе, а стартът и финалът са от площад „Батенберг“. Участниците в класическата дистанция 42,195 км ще потеглят първи - в 9,30 часа. Ще има още три старта – на 21 км, 10 км и масов. А в 10,05 ч обиколка ще направят онкоболни и параолимпийци.

На инспекция за събитието пристигна Карлос Кардосо, технически делегат на Международната федерация по лека атлетика (ИААФ). Гостът се запозна с новостите и подобренията по маршрута и остана изключително доволен. „Новото маратонско трасе ще има силен и бърз позитивен ефект върху туристическото развитие на столицата ви“, обяви Кардосо. Изявлението той направи след среща с екипа на „София – европейска столица на спорта“ и нейния организационен секретар Анатоли Илиев, съхранил през годините Софийския маратон.

Коментари

Задължително поле