Петима души са задържани след убийството на руския посланик в Турция

Tурските власти са арестували петима души, свързани с 22-годишния нападател, който преди ден простреля руския посланик в Турция Андрей Карлов. Повечето от задържаните са негови близки от родния му град Сок в Западна Турция, които пътуват към Анкара за разпит, информира БТВ.

Засега няма данни нападателят да е свързан с терористична групировка. По време на покушението той крещял "Не забравяйте Алепо, Не забравяйте Сирия".

Международната общност заклейми показното убийство на дипломата. „След атаката, разговарях с господин Путин и двамата сме единодушни, че това е провокация. Руската страна поиска да се включи в разследването, като изпрати свой екип и ние се съгласихме”, коментира турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган.

„Този престъпен акт е провокация, която цели да срине нормализирането на отношенията между Русия и Турция и да провали мирния процес в Сирия, с активното участие на Русия, Турция и Иран. Отговорът може да бъде само един - да засилим борбата с тероризма”, категоричен беше Владимир Путин, президент на Русия.

Междувременно имаше и друг инцидент със стрелба в Турция. Въоръжен мъж откри огън пред сградата на американската мисия в Анкара, след което беше арестуван.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят