Петролни игри

Москва хвърли на Техеран спасителен пояс

За Иран Русия е желан клиент

Ето я и първата страна, която се оказа в позицията на победител от поредната серия санкции на САЩ срещу Иран - това е Русия. На фона на предизвикателствата, пред които бе изправен Техеран заради новите ограничения, Москва обяви, че ще продължи да купува ирански петрол. В същото време обаче Руската федерация измества близкоизточната република от световния пазар на петрол, коментират във водещото американско издание The Wall Street Journal.

САЩ започнаха практическото прилагане на новия пакет ограничителни мерки срещу Иран, заплашвайки със санкции страните, които купуват петрол от Техеран. Ето защо нефтопреработващите заводи в Европа и Азия, които са най-големите потребители на ирански петрол, се насочиха към търсенето на други доставчици. Насреща се оказаха руските компании, които започнаха да крадат клиентите на Иран, подчертава изданието, като същевременно допълва, че двете страни добиват петрол с почти идентични характеристики, което улеснява рафинериите в стремежа им да сменят доставчика си.

Москва обаче хвърли на Техеран спасителен пояс. Тя обяви, че планира да продължи с вноса си на ирански петрол, въпреки новите санкции на Вашингтон. При това тя предложи бартер, за да преработва иранския нефт за своите вътрешни нужди. А добият на територията на Русия петрол и занапред ще бъде ориентиран към експорта.

Русия възприема Иран като ключов съюзник в поствоенното устройство на Сирия, където засили геополитическата си роля.

Обещавайки помощ на Иран, едновременно с това Русия го измества от световния пазар на петрол. В сравнение с миналата година страната увеличи добивите си на петрол с почти половин милион барела на ден и към настоящия момент добива рекордни за последните 30 г. обеми. Заемайки първо място по добив на нефт, през октомври Русия изпомпва 11,41 милиона барела на ден, което е с 4,3% повече в сравнение със същия период на миналата година.Част от него ще купят бившите клиенти на Иран - на първо място Европа, където компаниите прекратиха внезапно вноса на петрол от Техеран.

Със съкращения, превод Агенция „Фокус“

Коментари

Задължително поле