Петролът и природният газ продължават да поевтиняват

Петролните фючърси и европейските газови фючърси продължава да поевтиняват за втора поредна сесия на търговия с оглед на прогнозите за по-високи температури в Европа и влошаващите се глобални икономически перспективи.

Декемврийските фючърси на нидерландския газов хъб TTF поевтиняват през късната следобедна европейска търговия с 5% към 108 евро за мегаватчас, задълбочавайки спада с 8% в сряда, тъй като метеорологичните прогнози сочат за по-високи от обичайните температури на стария континент, сигнализирайки, че началото на активния отоплителния сезон в региона може да бъде отложен за по-късно, информира БНР.

По-топло време се очаква в Скандинавия, докато над температури над нормалните се очакват през следващата седмица за югозападна Европа, се казва в доклад на компания за космически технологии -  Maxar Technologies.

Към 16,30 часа българско време декемврийските TTF газови фючърси се понижават с близо 5% към 108 евро за мегаватчас, като по-рано през деня дори удариха дъно от 102,30 евро.

В същото време петролът също поевтинява за втори пореден ден на търговия, тъй като перспективите за отслабване на търсенето заради опасенията от глобална рецесия отново заеха централно място. Инвеститорите се притесняват от мрачните икономически перспективи, като голямата банка JPMorgan прогнозира, че САЩ ще навлязат в "мека" рецесия през следващата година поради бързото покачване на лихвите.

Китай пък продължава да се бори с нарастващите случаи на Covid, които влошават перспективите за търсенето от страна на най-големия вносител на суров петрол в света.

Потоците през нефтопровода "'Дружба", който пренася руски петрол за Унгария, бяха възобновени в сряда след кратко прекъсване.

Към 16.30 часа българско време януарските фючърси на петрол Брент поевтиняват с 1% към и малко под 92 долара за барел, като по-рано през деня дори удари триседмично дъно около 91 долара за барел, докато декемврийските фючърси на американския лек суров петрол се понижават с 1,8% към 84 долара за барел за пръв път от 25-и октомври насам.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика