Масови арести след атаки срещу роми в Париж

Красимир Каракачанов: Не мисля, че скандалът с апартаментите ще разклати властта

Главният прокурор на Турция и заместничката му в музей „Етъра” опитаха как се тъче

Нова водна стена, пейки и осветление на площад „Гарибалди“ Предстоят довършителни дейности по озеленяването

Възпоменание пред Паметника на Одринската епопея в Деня на Тракия (СНИМКИ)

Административният капацитет в България сe е подобрил с над 4% Това сочат резултатите от национално проучване „Индекс на административния капацитет на държавната администрация” на Стопанска академия

Апелативният съд обяви за решаване дело за пране на пари срещу трима сливенци

Това ли наричате футбол?

Пламен Таушанов, БАЗП: Над 15 000 българи умират годишно заради замърсяването на въздуха

Мария Захарова: САЩ трябва да спрат да тормозят венецуелския народ със санкции

Момчета потрошиха площадка, камери ги записаха

Англия с жалба до УЕФА, заради маймунски звуци

Обезопасяват парка „Борово око” в Търговище По предписание се премахват стари дървета и се засаждат нови видове

Възможности за студентски бригади във Великобритания представиха в Стопанска академия

Роналдо: Спокойно, готов съм до седмица

Петър Андронов, Асоциация на банките в България: Банкоматите са добре защитени и са застраховани

Петър Андронов, председател на Управителния съвет на Асоциация на банките в България.

17 атакувани банкомата от началото на годината. Случаите повдигнаха въпроса за сигурността на машините за пори и мерките, които предприемат банките, за да не бъде атрактивно това престъпление. На този фон кешовите разплащания от следващата година може би няма да бъдат намалени от 10 на 5 хиляди лева, защото Бюджетната комисия отхвърли за сега това предложение. Лихвите продължават да са на едни от най-ниските си нива.

Специалистите по сигурност казват, че ако в банкоматите се монтират устройства, които да боядисват парите при въздействие върху тях, хем няма да има загуби, хем престъплението ще спре. Според Петър Андронов, председател на Асоциацията на банките, такива мерки не обсъждат, защото всеки сам решава въпроса как да се охранява.

„Банкоматите са добре защитени. Най-вече те са покрити със СОТ, върху тях има видео наблюдение, те са застраховани и не на последно място – сумите, които има в отделно устройство не са толкова големи. Нивото на защита е предостатъчно сега, разбира се, всеки може да прецени дали е необходимо нещо повече да направи“, каза Андронов.

Председателят на Асоциацията на банките обясни, че активите на банковата система в момента са близки по размер до БВП на страната – 95 милиарда лева, и растат с почти същия темп, дори с по-бърз. Една съществена част от тях са кредити, а друга – парични средства, салда по сметки в Централната банка, кешови наличности. Банковата система се намира в отлична кондиция, расте добре, генерира доходи, посредничи по-интензивно отколкото в предишните години, обясни Андронов.

В момента лихвите са изключително ниски. Лихвите по депозити са исторически на най-ниските си нива – близки до 0.25% средно. Те, както и лихвите по кредитите, се движат от много фактори, но факторът, който влияе най-пряко, е лихвената политика на ЕЦБ. Депозитите продължават да нарастват – с 6% годишно. Няма алтернатива, въпреки че част от спестяванията са минали към потребление и инвестиции. С 6% растат и кредитите.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.