Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Ден за тричане Премиера на сборник пиеси от Емил Атанасов

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Израел ни предлага ракети spike (шип) Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Пенсионен фонд на Европарламента е на червено Регистрираният дефицит е от 326 млн. евро, има риск да се наложи данъкоплатците да го покрият

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

Петър Андронов, Асоциация на банките в България: Банкоматите са добре защитени и са застраховани

Петър Андронов, председател на Управителния съвет на Асоциация на банките в България.

17 атакувани банкомата от началото на годината. Случаите повдигнаха въпроса за сигурността на машините за пори и мерките, които предприемат банките, за да не бъде атрактивно това престъпление. На този фон кешовите разплащания от следващата година може би няма да бъдат намалени от 10 на 5 хиляди лева, защото Бюджетната комисия отхвърли за сега това предложение. Лихвите продължават да са на едни от най-ниските си нива.

Специалистите по сигурност казват, че ако в банкоматите се монтират устройства, които да боядисват парите при въздействие върху тях, хем няма да има загуби, хем престъплението ще спре. Според Петър Андронов, председател на Асоциацията на банките, такива мерки не обсъждат, защото всеки сам решава въпроса как да се охранява.

“Банкоматите са добре защитени. Най-вече те са покрити със СОТ, върху тях има видео наблюдение, те са застраховани и не на последно място – сумите, които има в отделно устройство не са толкова големи. Нивото на защита е предостатъчно сега, разбира се, всеки може да прецени дали е необходимо нещо повече да направи”, каза Андронов.

Председателят на Асоциацията на банките обясни, че активите на банковата система в момента са близки по размер до БВП на страната – 95 милиарда лева, и растат с почти същия темп, дори с по-бърз. Една съществена част от тях са кредити, а друга – парични средства, салда по сметки в Централната банка, кешови наличности. Банковата система се намира в отлична кондиция, расте добре, генерира доходи, посредничи по-интензивно отколкото в предишните години, обясни Андронов.

В момента лихвите са изключително ниски. Лихвите по депозити са исторически на най-ниските си нива – близки до 0.25% средно. Те, както и лихвите по кредитите, се движат от много фактори, но факторът, който влияе най-пряко, е лихвената политика на ЕЦБ. Депозитите продължават да нарастват – с 6% годишно. Няма алтернатива, въпреки че част от спестяванията са минали към потребление и инвестиции. С 6% растат и кредитите.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете