Рекорден брой столетници в Русия

Служител на „ТАД груп“ за ареста на Кристиян Бойков: Не мога да повярвам как са стигнали до него

Пашов и „Арарат“ на крачка от групите

Министър Димов ще посети Шишманци и Атия

Най-малко петима загинали при концерт на рапър в Алжир

Откраднаха близо 16 хиляди лева от незаключен ТИР

Премиерът Борисов обеща помощ на „Арда“ за завръщането на тима в Кърджали

Кралев: Държавата от години помага на отборите, влезли в елита

69-годишен руснак се е удавил край Лозенец

Предупреждават за прехлориране на водата в Търговище през уикенда

Овчарник и техника изгоряха при пожар в Търновско Причина за пламъците станало късо съединение

Вижте 6-е килограма наркотици, които полицаи изкопаха в селски двор в Габровско (СНИМКИ)

Футуро събра звезди на световното кино, гейминга и комикса

Просрочени задължения от 142 милиона внесе Бургаския бизнес

Над 40 американски града са станали жертва на хакерска атака

Петър Андронов, Асоциация на банките в България: Банкоматите са добре защитени и са застраховани

Петър Андронов, председател на Управителния съвет на Асоциация на банките в България.

17 атакувани банкомата от началото на годината. Случаите повдигнаха въпроса за сигурността на машините за пори и мерките, които предприемат банките, за да не бъде атрактивно това престъпление. На този фон кешовите разплащания от следващата година може би няма да бъдат намалени от 10 на 5 хиляди лева, защото Бюджетната комисия отхвърли за сега това предложение. Лихвите продължават да са на едни от най-ниските си нива.

Специалистите по сигурност казват, че ако в банкоматите се монтират устройства, които да боядисват парите при въздействие върху тях, хем няма да има загуби, хем престъплението ще спре. Според Петър Андронов, председател на Асоциацията на банките, такива мерки не обсъждат, защото всеки сам решава въпроса как да се охранява.

„Банкоматите са добре защитени. Най-вече те са покрити със СОТ, върху тях има видео наблюдение, те са застраховани и не на последно място – сумите, които има в отделно устройство не са толкова големи. Нивото на защита е предостатъчно сега, разбира се, всеки може да прецени дали е необходимо нещо повече да направи“, каза Андронов.

Председателят на Асоциацията на банките обясни, че активите на банковата система в момента са близки по размер до БВП на страната – 95 милиарда лева, и растат с почти същия темп, дори с по-бърз. Една съществена част от тях са кредити, а друга – парични средства, салда по сметки в Централната банка, кешови наличности. Банковата система се намира в отлична кондиция, расте добре, генерира доходи, посредничи по-интензивно отколкото в предишните години, обясни Андронов.

В момента лихвите са изключително ниски. Лихвите по депозити са исторически на най-ниските си нива – близки до 0.25% средно. Те, както и лихвите по кредитите, се движат от много фактори, но факторът, който влияе най-пряко, е лихвената политика на ЕЦБ. Депозитите продължават да нарастват – с 6% годишно. Няма алтернатива, въпреки че част от спестяванията са минали към потребление и инвестиции. С 6% растат и кредитите.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.