Петър Андронов: До дни обявяват мораториум върху плащането на лихвите и главницата върху кредитите

"До дни ще бъде обявен мораториум върху плащането на лихвите и главницата върху кредитите, които сме теглили. Това каза пред БТВ шефът на Асоциацията на банките у нас Петър Андронов. Европейският банков орган беше причината, заради която трябваше да отлагаме, защото не бяха готови, поясни той. Редът, по който работихме, е в изпълнение на това, което европейският регулатор ни представи като рамка. Разработихме такъв ред координирано с БНБ, който ще изпратим на Централната банка да прецени дали съответства на рамката на европейския банков орган, допълни той.

"Рамката дава възможност да посочим общи стандартни подходи, с които гражданите и фирмите, които попадат в този ред за отсрочване, да намерят решение за обслужване на техните задължения в разрешения срок, така че да преминат следващите месеци по-лесно и да фокусират финансовите ресурси, които вероятно са спаднали, върху тези жизненоважни нужди. Кредитните задължения могат да почакат", добави Петър Андронов.

Към кой се прилага мораториумът? Банките досега имаха много ясна регулаторна рамка и правила, по които работеха с две категории клиенти - над 95% - редовни кредитополучатели, които са изрядни и навреме си изплащат задълженията, с тях работим по стандартните правила. С онези кредитополучатели, които са имали проблеми преди епидемията, сме работили по правила за преструктуриране на техните кредити. Сега има нова категория клиенти - фирмите, с които сме работили и са коректни платци - и не по тяхна вина днес ще изпитват затруднения.

Към новата група клиенти, които са редовни кредитополучатели до началото на кризата - ние вече имаме рамка и предложение как да работим с тях. Предлагаме им отсрочване и на лихви, и на главници, за онези от тях, при които е наложително. За онези, които искат да плащат само лихви - този вариант също е предвиден - имаме обратна информация за клиенти, които искат да се отсрочи главницата, обясни Андронов. Срокът за отсрочване е сравнително дълъг, уточни той.

"Сравнително дълъг срок сме предвидили, съобразили сме се с практиките в Европа и срока, който ще е здравословен за банките - отсрочванията да не повлияят на стабилността на банковия сектор.От периода, в който този ред се приеме, до 30 юни, както е в правилата на Европейския банков орган - всички хора и бизнеси, които са изпитали затруднения или ще изпитат затруднения и анализът им показва, че няма да се справят със сегашните предизвикателства, могат да стигнат до решение с тези банки за отсрочване, което ще продължи отвъд 30 юни. Целият кредит ще се удължи с този срок на отлагането, който те ще пожелаят да имат, обясни шефът на Асоциацията на банките у нас.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси