Петър Андронов: Централната банка на ЕС ще провери качеството на банките у нас

Петър Андронов, председател на Управителния съвет на Асоциация на банките в България.

Европейската банка ще проверява качеството на операциите, управлението на банките, надеждността на капитала им и кредитния им портфейл при влизана на България в банковия съюз. Това заяви пред БНТ председателят на Асоциацията на банките у нас Петър Андронов. По думите му, влизането както в банковия съюз, така и в Еврозоната не би трябвало да плаши хората.

Според Андронов е е съвсем нормално Европейския съюз да иска по-голям контрол на финансите на страните, които ще приемат еврото.

"Онези които настояват да се плашим, трябва да имат сценарий, от който да не се плашим. Влизането в "Клуба на богатите" трябва да е стремеж. Това е стремеж към по-добър стандарт на живот, към стабилност на финансите. Европейската централна банка има право на своята преценка. В Еврозоната имаха доста трудности с няколко страни. Няма как те да не отчетат в собствената си структура и в процеса си, които прилагат лошия опит, който са натрупали през годината", обясни председателят на Асоциацията на банките у нас.

По думите на Андронов, Европейската централна банка след присъединяването ни към банковия съюз ще може сама да избере кои банки да провери освен най-големите у нас.

"Освен изисквания към банките, които ще преминат оценка, има изисквания към съдебната система, публичния сектор, изобщо стандартните постоянни очаквания които Европейския съюз има", каза ощеАндронов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси