Петър Воденски: Военната операция на Турция в Северна Сирия беше неизбежна

Военната операция на Турция в Северна Сирия беше неизбежна. Ердоган започна "Извор на мира", защото през последните години много усилено се заговори за създаване на кюрдска държава, а в Турция има около 20 млн. кюрди и се смята, че подобно държавно образувание по границата ще предизвика бунтове. Това заяви пред БТВ бившият посланик на страната ни в Турция Петър Воденски.

Дипломатът допълни, че един бунт на кюрдите в южната ни съседка може да раздели Турция на две. "И друг да беше на власт нямаше да допусне такова нещо. Ердоган предприема действия в тази насока - да не се допусне кюрдска държава. Той преговаря и със силите на място и САЩ, които снабдяваха кюрдите с оръжие. Той видя "зелена светлина" след разговор с Тръмп, който го увери, че няма да се меси, ако започне военна операция, посочи Воденски. Посланикът посочи, че очаква турският президент да се срещне с американския си колега на 13 ноември.

По думите му нашите държавници са реагирали адекватно на ситуацията. Опасност за страната ни има, каза още дипломатът. "Ердоган заплаши ЕС, че ще пусне сирийските бежанци - около 3,6 млн. души. Те няма откъде да минат за Германия, освен през България или Гърция. За момента турският президент изпълнява ангажимента си пред българския министър-председател и бежанците се хващат още във вътрешността на страната", посочи още той. Воденски заяви, че едва ли страната ни ще се справи с една евентуална бежанска вълна.

Коментари

Задължително поле