Петя Аврамова: 5 млрд. евро ще бъдат инвестирани до 2020 г. за развитие на българските региони

Повече от 5 млрд. евро се инвестират през периода 2014-2020 г. в България от Оперативна програма „Региони в растеж“, Програмата за развитие на селските райони и няколко програми за европейско териториално сътрудничество за развитие на българските региони. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова при участието си в Четвъртата министерска среща в рамките на Комитета по политиката за регионално развитие на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие в Атина, Гърция, съобщиха от пресцентъра на МРРБ.

Средствата са за строеж и рехабилитация на пътища, гранични контролно-пропускателни пунктове, ремонт на училища и здравни заведения, саниране на жилищни сгради, мерки за защита от наводнения, развитие на стопанства и предприятия, обновяване на градската среда и селата, насърчаване на туризма и др.

Глобалните мегатенденции като дигитализацията, демографските промени, изменението на климата, недостигът на ресурси, урбанизацията, миграцията, сигурността влияят непрекъснато върху нашите общества и икономики, като трансформират начина, по който хората живеят и работят. Тези водещи тенденции не следва да се възприемат като заплаха, точно обратното, те разкриват нови възможности за развитие пред нашите икономики, посочи Петя Аврамова.

Министърът отбеляза, че технологиите, иновациите и дигитализацията могат да бъдат допълнителен стимул за създаване на икономически растеж и приобщаване, като трябва да се създават повече практически модели и адекватни механизми, които бързо да адаптират системите на управление на централно и местно ниво към новите тенденции.

Петя Аврамова подчерта, че осигуряването на технологичен трансфер и дигитализация и намаляването на различията са сред основните приоритети на България, но създаването на цифрови умения и изграждането на необходимата инфраструктура остават едни от най-големите предизвикателства. Същевременно цифровата трансформация разполага с голям потенциал за създаване на нови работни места, повишаване на производителността и конкурентоспособността на предприятията. Създаването на съвременни политики за решаване на социалните, технологичните и екологични проблеми са основното предизвикателство пред изграждането и управлението на интелигентните градове и селските райони.

Регионалният министър коментира, че са необходими конкретни и прагматични действия, които да доведат до промяна в нагласите, подхода и стъпките към изпълнение на политиките за приобщаване на регионите и кохезията, за да се постигне устойчиво регионално развитие. Икономическият растеж, технологичният подем и иновациите следва да са неразделна част от изпълнението на отделните политики и да предопределят тяхната посока. Съвременните модели и инструменти за управление на политиките следва да бъдат съобразени с бързо разрастващите се технологии и иновации, за да могат да им отговорят адекватно и навременно, отбеляза Петя Аврамова.

Министърът отбеляза, че България работи усилено за присъединяването си към ОИСР. Тя изказа благодарност към представителите на организацията за сътрудничеството в процеса на повишаване на капацитета на Управляващия орган на регионалната програма във връзка с ефективното структуриране и управление на Европейските структурни и инвестиционни фондове в програмния период след 2020 г. Петя Аврамова съобщи, че на 1 март Народното събрание ратифицира споразумението за сътрудничество между МРРБ и ОИСР за преглед на многостепенното управление, което ще спомогне за укрепване на капацитета на под-националните структури на регионално ниво.

България е в преговорен процес за членство в Организацията заедно с Бразилия. Страната ни е с много добри перспективи за членство в краткосрочен план, стана ясно на заседанието, с оглед изпълняваните проекти и ангажимент от правителството.

Като резултат от министерската среща беше приета декларация, включваща мерки за осигуряване на по-добро бъдеще за регионите, градовете и селските райони.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес